Η σχέση υπέρτασης και ινομυωμάτων

Τα Ινομυώματα και η υπέρταση είναι δύο παθήσεις που ταλαιπωρούν χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως είτε μεμονωμένα είτε συγχρόνως. Το ερώτημα είναι ένα: υπάρχει πραγματική σύνδεση ή αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο αυτών παθήσεων;

Των  Απόστολου Χ. Ζιώγα*, MSc, Phd. Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου & Ανδρονίκης Παπαδοπούλου**

Τα ινομυώματα αποτελούν το συνηθέστερο καλοήθη γυναικολογικό όγκο σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ η υπέρταση με τη σειρά της συνιστά την κυρίαρχη αιτία καρδιαγγειακής νόσου.
Σύμφωνα με μελέτες, έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες με ενδομήτρια ινομυώματα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης, εξαιτίας του σχετιζόμενου με φλεγμονή ορμονικού προφίλ τους.
Από την άλλη πλευρά, κάποιες μελέτες συμπεραίνουν ότι οι υπερτασικές  ενήλικες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ινομυωμάτων.

Κίνδυνος υπέρτασης 

Σύμφωνα με εργασία που παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο και Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας***, συμπεραίνεται από τη σύγχρονη βιβλιογραφία ότι ο κίνδυνος υπέρτασης είναι σημαντικά μεγαλύτερος στις γυναίκες με ινομυώματα, καθώς επίσης και στις γυναίκες που έχουν λάβει θεραπεία για ινομυώματα. Εν αντιθέσει, οι γυναίκες με υπέρταση υπό θεραπευτική αγωγή έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση ινομυωμάτων διαγνωσθέντων μετά από υστερεκτομή, και όχι άλλων πιο συντηρητικών επεμβατικών μεθόδων ή απεικονιστικών μέσων, όπως το υπερηχογράφημα.

Η σχέση με τα ινομυώματα

Συνεπώς, ο κίνδυνος εκδήλωσης υπέρτασης σε γυναίκες με ενδομήτρια ινομυώματα είναι αυξημένος, πιθανώς λόγω ενός κοινού παθοφυσιολογικού μηχανισμού, παρόλα αυτά είναι απαραίτητη η διεξαγωγή περισσότερων συγκριτικών μελετών για να επιβεβαιωθεί αυτή η συσχέτιση.
Όσον αφορά την παρουσία ενδομήτριων ινομυωμάτων σε υπερτασικές προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ενώ χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί αν η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής τους.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας

Σε περίπτωση που σας προβληματίζει κάτι ή για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

*Βιογραφικό:https://hypertensionwatch.com/2021/11/22/ziogas-apostolos/
**Βιογραφικό: https://hypertensionwatch.com/2021/11/22/papadopoulou-androniki/
*** 15th HSOG :: 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας (ebcog-hsog2021.org / https://www.ebcog-hsog2021.org/hsog.html
Φωτογραφία / Photo by CDC on Unsplash 
Επιστροφή στην Αρχική σελίδα