Επτά βήματα για την αγγειακή σας υγεία

Τα επτά βήματα για την αγγειακή σας υγεία. Λίγες σωστές επιλογές στην καθημερινότητά σας μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα και να παραμείνετε υγιείς. Υγιή αγγεία και υγιής καρδιά αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της μακροβιότητας.


Του Ευθύμιου Αυγερινού
MD, FACS, DFSVS, FEBVS Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Pittsburgh

Λίγες σωστές επιλογές στην καθημερινότητά σας μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα και να παραμείνετε υγιείς. Υγιή αγγεία και υγιής καρδιά αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της μακροβιότητας.

Η διάγνωση ενός προβλήματος υγείας όπως η υπέρταση ή η υπερχοληστερολαιμία αποτελεί το ειδοποιητήριο καμπανάκι του σώματός σας ότι είναι η ώρα να κάνετε σημαντικές αλλαγές σε συνήθειες που έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία σας.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι λίγες αλλαγές, εάν εφαρμοστούν έγκαιρα, θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε εξαρχής μια τέτοια διάγνωση.

Επτά βήματα για την αγγειακή σας υγεία

Εστιάζοντας σε επτά παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και συμπεριφορές υγιούς διαβίωσης (American Heart Association Life’s Simple 7®) εξασφαλίζετε την καρδιαγγειακή σας υγεία. Ας δούμε περιληπτικά λοιπόν ποιοί είναι αυτοί οι παράγοντες:

Αρτηριακή Πίεση – Υπέρταση

Η αρτηριακή πίεση είναι ή δύναμη της ροής του αίματος έναντι του αγγειακού τοιχώματος. Η δύναμη αυτή προέρχεται από τον καρδιακό παλμό καθώς το αίμα αντλείται από την καρδιά στα αγγεία. Σε κάθε καρδιακό χτύπο (παλμό) δημιουργείται πίεση μέσα στην αρτηρία.

Χοληστερίνη – Υπερχοληστερολαιμία

Η χοληστερίνη (ή χοληστερόλη) είναι μια κηρώδης ουσία που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να παράγει τις μεμβράνες των κυττάρων, ορμόνες και βιταμίνη D. Η χοληστερόλη στο αίμα προέρχεται από δυο πηγές: το φαγητό που τρώμε και από το συκώτι (ήπαρ) μας. Το συκώτι μας, πρακτικά, παράγει όλη την χοληστερόλη που το σώμα μας χρειάζεται.

Ζάχαρο – Διαβήτης

Η γλυκόζη (ζάχαρο ή σάκχαρο) είναι απαραίτητη για την υγεία μας καθώς είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας των κυττάρων που χτίζουν το μυϊκό μας σύστημα και όλα τα δομικά μέρη του σώματός μας. Είναι, επίσης, η κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου. Η γλυκόζη προέρχεται κύρια από τους υδατάνθρακες.

Κάπνισμα

Οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Αν καπνίζετε, η διακοπή του θα είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε για την υγεία σας και για αυτούς που αγαπάτε. Το κάπνισμα είναι μια από τις συχνότερες αιτίες πρόωρου θανάτου στη χώρα μας.

Βάρος – Παχυσαρκία

Αν έχετε πολύ λίπος, ειδικά στη μέση σας, βρίσκεστε σε υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση προβλημάτων όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη στο αίμα και ο διαβήτης. Πάνω από το 1/3 των ενηλίκων του ελληνικού πληθυσμού είναι υπέρβαροι, με το 1/5 να εντάσσεται στην κατηγορία των παχύσαρκων.

Διατροφή

Η υγιεινή διατροφή είναι ένα από τα καλύτερα όπλα σας για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και την μακροζωία. Ακολουθώντας υγιεινή διατροφή (τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και trans λιπαρά, χοληστερόλη, νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα.

Άσκηση – Δραστηριότητα

Θέλεις να αισθανθείς ωραία, να έχεις περισσότερη ενέργεια και να ζήσεις πολλά χρόνια; Βάλε την άσκηση στη ζωή σου. Οι ευεργετικές ιδιότητες της καθημερινής άσκησης είναι πολλές για να αδιαφορείς. Τα οφέλη είναι άμεσα δικά σου, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και τις φυσικές σου ικανότητες.

Βιογραφικό: https://hypertensionwatch.com/2021/12/22/aygerinos-eythymios/
Συνδεσμος https://www.vascularhealth.gr/gr/
Φωτογραφία / Photo by Mohamed Nohassi on Unsplash