Τα μάτια κρύβουν ενδείξεις για υπέρταση
Τα μάτια κρύβουν ενδείξεις για υπέρταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μην αποκαλυφθεί για δεκαετίες πριν προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό, έτσι κερδίζει τη ζοφερή περιγραφή της ως «σιωπηλός δολοφόνος»

Από τα Νέα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) / By American Heart Association News

Οφθαλμίατρος  Δρ Γουίλιαμ Γουάιτ (Dr. William William Wesley White, OD )
Ο οφθαλμίατρος Δρ Γουίλιαμ Γουάιτ (Dr. William William Wesley White, OD )

Όταν ο οφθαλμίατρος  Δρ Γουίλιαμ Γουάιτ (Dr. William William Wesley White, OD ) φωτίζει με ένα  έντονο φως το μάτι του ασθενούς του, αναζητά περισσότερα προβλήματα από αυτά της όρασης.

Ψάχνει για ενδείξεις που υποδεικνύουν τις επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή της υπέρτασης, και όσα βρίσκει θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας πολύ πέρα ​​από τα μάτια.

«Μπορούμε να δούμε αλλαγές λόγω αγγειακών παθήσεων που προκαλούνται από διαβήτη ή υπέρταση», δηλώνει ο Δρ. Γουάιτ, οφθαλμίατρος στο Baylor Scott & White Health Ιατρικό Κέντρο στο Temple του Τέξας, ΗΠΑ. «Τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή μπορεί να γίνουν λίγο πιο δύσκαμπτα και σκληρότερα. Θα πιεστούν το ένα πάνω στο άλλο και θα διασταυρωθούν, σαν δύο σωλήνες σε έναν περιορισμένο χώρο.

«Όταν γίνει πολύ χειρότερα, θα δούμε κάποια από τα αιμοφόρα αγγεία να αρχίζουν να αιμορραγούν, θα δούμε κάποια αιμορραγία. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ολόκληρη σειρά προβλημάτων όρασης.»

Τα συμπτώματα της όρασης μπορεί να μην εμφανίζονται για χρόνια. Αλλά τελικά, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, βλάβη των αιμοφόρων αγγείων που προκαλούν θολή όραση ή απώλεια όρασης, συσσώρευση υγρού κάτω από τον αμφιβληστροειδή που μπορεί να παραμορφώσει ή να βλάψει την όραση, ή οπτική νευροπάθεια, μια απόφραξη της ροής του αίματος που μπορεί να σκοτώσει τα νευρικά κύτταρα και να προκαλέσει απώλεια όρασης.

Ομοίως, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μην αποκαλυφθεί για δεκαετίες πριν προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, το οποίο κερδίζει τη ζοφερή περιγραφή του ως «σιωπηλός δολοφόνος».

Ο ρόλος των οφθαλμιάτρων

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έγκαιρη ανίχνευση της υψηλής αρτηριακής πίεσης – και η αντιμετώπισή της με δίαιτα, άσκηση και φάρμακα – είναι ζωτικής σημασίας, και γιατί ο Δρ. Γουάιτ λέει ότι οι οφθαλμίατροι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

«Μερικές φορές ασθενείς λένε, “Είμαι εδώ για να μου γράψετε γυαλιά. Γιατί ελέγχετε την αρτηριακή μου πίεση;”», είπε. «Προσπαθούμε να τους ενημερώσουμε για τη μοναδική ευκαιρία που έχουμε να δούμε αυτά τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια».

Μια μελέτη του 2013 που αναφέρθηκε στο περιοδικό Hypertension Journal υπογράμμισε αυτό το σημείο. Οι ερευνητές έλεγξαν περίπου 2.900 ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση για υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια και στη συνέχεια τους παρακολούθησαν για 13 χρόνια κατά μέσο όρο. Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ήπια μορφή της πάθησης είχαν 35 % μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος εκτινάχθηκε στο 137 % για τα άτομα με μέτρια ή σοβαρή υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα σχετικά με τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ο Δρ. Γουάιτ δεν έχει καμία αμφιβολία για τον κρίσιμο ρόλο των οφθαλμίατρων στην εκπαίδευση των ασθενών σχετικά με την ανάγκη ελέγχου της αρτηριακής πίεσης.

«Δεν είσαι απλώς ένα ζευγάρι βολβοί ματιών που μπαίνουν σε μια αίθουσα εξετάσεων», είπε. “Πρέπει να δούμε ολόκληρο το άτομο και ολόκληρη την εικόνα. Αυτά είναι πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή του και έχουμε ευθύνη για τη συνολική υγεία του.”

Δεν ξεκινά όμως κάθε ιατρικός έλεγχος με έλεγχο αρτηριακής πίεσης; Και δεν έχει κάθε φαρμακείο μηχάνημα για να το μετρήσεις μόνος σου;

Ο Δρ. Γουάιτ είπε ότι πολλοί άνθρωποι θα εκπλαγούν με το πόσοι από τους ασθενείς του σπάνια επισκέπτονται άλλο γιατρό ή εάν το κάνουν, δεν ακολουθούν πάντα τις ιατρικές συμβουλές ή δεν παίρνουν τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

«Μερικοί άνθρωποι δεν πηγαίνουν για έλεγχο ρουτίνας κάθε χρόνο», είπε. «Μου λένε “Κοίτα, απλά δεν μου αρέσει να πηγαίνω στο γιατρό”. Αλλά τα μάτια τους έχουν πρόβλημα, οπότε έρχονται σε εμάς».

Γνωρίζοντας τους κινδύνους της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ο Δρ. Γουάιτ, τους κρατά σε εγρήγορση.

«Είναι τόσο σημαντικό λόγω της σιωπηλής φύσης αυτού του προβλήματος», είπε. “Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται απολύτως καλά, αλλά η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει αθροιστική επίδραση. Εάν είναι ανεξέλεγκτη με την πάροδο των ετών, θα προκαλέσει βλάβη αργότερα στη ζωή.”

Σημείωση: Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, επομένως ορισμένες πληροφορίες ενδέχεται να είναι ξεπερασμένες. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία σας, επικοινωνήστε πάντα με έναν επαγγελματία υγείας.
Πηγή
 News American Heart Association: https://www.heart.org/en/news/2018/12/13/the-eyes-have-it-for-high-blood-pressure-clues
Φωτογραφία / Photo by Anna Mishina on Hypertensionwatch
Διαβάστε επίσης:
1. 
https://hypertensionwatch.com/2021/09/29/i-ypertasi-skotonei-tin-kardia/
2. https://hypertensionwatch.com/2021/10/03/i-arrythmisti-ypertasi-kataligei-se-kardiaki-aneparkeia/
3. https://hypertensionwatch.com/2021/11/18/alati-kai-ypertasi-ti-mporoyme-na-kanoyme/

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση