Καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ
Ο καθημερινός καφές μπορεί να ωφελήσει την καρδιά

Ο καθημερινός καφές μπορεί να ωφελήσει την καρδιά. Η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών την ημέρα συνδέθηκε με τα μεγαλύτερα οφέλη για την καρδιά

Από  το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας / American College of Cardiology
ACC

Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στην 71η Ετήσια Επιστημονική Συνεδρίαση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC), η κατανάλωση καφέ —ιδιαίτερα δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα— δεν συνδέεται μόνο με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και επικίνδυνων καρδιακών ρυθμών, αλλά και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αυτές οι τάσεις ισχύουν τόσο για τα άτομα με, όσο και για τα άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο. Οι ερευνητές είπαν ότι οι αναλύσεις -οι μεγαλύτερες για την εξέταση του πιθανού ρόλου του καφέ σε καρδιακές παθήσεις και θάνατο- παρέχουν διαβεβαίωση ότι ο καφές δεν συνδέεται με νέα ή επιδεινούμενη καρδιακή νόσο και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι προστατευτικός για την καρδιά.

Profeseur Kistler Peter

Professor Peter M. Kistler, MD MBBS, Ph.D., FRACP*

«Επειδή ο καφές μπορεί να επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι η κατανάλωση του μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ορισμένα καρδιακά προβλήματα. Από εδώ μπορεί να προέρχονται οι γενικές ιατρικές συμβουλές για να σταματήσετε να πίνετε καφέ. Αλλά τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αλλά να περιλαμβάνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για άτομα με και χωρίς καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο Peter M. Kistler, MD, καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας για την αρρυθμία στο Alfred. Hospital and Baker Heart Institute στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Βρήκαμε ότι η κατανάλωση καφέ είχε είτε ουδέτερη επίδραση – που σημαίνει ότι δεν έκανε κακό – είτε σχετιζόταν με οφέλη για την υγεία της καρδιάς».

Ο Kistler και η ομάδα του χρησιμοποίησαν δεδομένα από την BioBank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια μεγάλης κλίμακας προοπτική βάση δεδομένων με πληροφορίες για την υγεία από πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον 10 χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορα επίπεδα κατανάλωσης καφέ που κυμαίνονταν από ένα φλιτζάνι έως περισσότερα από έξι φλιτζάνια την ημέρα και τη σχέση με προβλήματα καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες), καρδιαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής ανεπάρκειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου και συνολικούς και σχετιζόμενους με την καρδιά θανάτους μεταξύ ατόμων με και χωρίς καρδιαγγειακή νόσο. Οι ασθενείς ομαδοποιήθηκαν με βάση την ποσότητα καφέ που ανέφεραν ότι έπιναν κάθε μέρα: 0, <1, 1, 2-3, 4-5, >5 φλιτζάνια/ημέρα. Η κατανάλωση καφέ αξιολογήθηκε από ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν κατά την εγγραφή στο μητρώο. Συνολικά, είτε δεν βρήκαν κανένα αποτέλεσμα είτε, σε πολλές περιπτώσεις, σημαντικές μειώσεις στον καρδιαγγειακό κίνδυνο μετά τον έλεγχο της άσκησης, του αλκοόλ, του καπνίσματος, του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης που θα μπορούσαν επίσης να παίξουν ρόλο στην υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία.

Πρώτη μελέτη

Για την πρώτη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 382.535 άτομα χωρίς γνωστή καρδιακή νόσο για να δουν εάν η κατανάλωση καφέ έπαιξε ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού κατά τη διάρκεια των 10 ετών παρακολούθησης. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 57 ετών και οι μισοί ήταν γυναίκες. Γενικά, η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα συσχετίστηκε με τα μεγαλύτερα οφέλη, μεταφραζόμενη σε 10%-15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, προβλήματος στον καρδιακό ρυθμό ή θανάτου για οποιονδήποτε λόγο. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού ή θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά ήταν χαμηλότερος μεταξύ των ατόμων που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα. Οι ερευνητές παρατήρησαν μια σχέση σχήματος U με την κατανάλωση καφέ και νέα προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό. Το μέγιστο όφελος παρατηρήθηκε μεταξύ των ατόμων που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα με μικρότερο όφελος μεταξύ αυτών που έπιναν περισσότερο ή λιγότερο.

Δεύτερη μελέτη

Η δεύτερη μελέτη περιελάμβανε 34.279 άτομα που είχαν κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου κατά την έναρξη. Η πρόσληψη καφέ σε δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα συσχετίστηκε με μικρότερες πιθανότητες θανάτου σε σύγκριση με την έλλειψη καφέ. Είναι σημαντικό ότι η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας καφέ δεν συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων στον καρδιακό ρυθμό, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής (AFib) ή του κολπικού πτερυγισμού, για το οποίο ο Kistler είπε ότι συχνά ανησυχούν οι κλινικοί γιατροί. Από τα 24.111 άτομα που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση και είχαν αρρυθμία στην αρχή, η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Για παράδειγμα, τα άτομα με AFib που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν σχεδόν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από όσους δεν έπιναν καφέ.

«Οι κλινικοί γιατροί έχουν γενικά κάποια ανησυχία για άτομα με γνωστές καρδιαγγειακές παθήσεις ή αρρυθμίες που συνεχίζουν να πίνουν καφέ, γι’ αυτό συχνά είναι προσεκτικοί και τους συμβουλεύουν να σταματήσουν να τον πίνουν εντελώς λόγω φόβου ότι μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνους καρδιακούς ρυθμούς», είπε ο Kistler. «Αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ είναι ασφαλής και θα μπορούσε να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής για άτομα με καρδιακές παθήσεις».

Αν και δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα φαινόταν να είναι τα πιο ευνοϊκά συνολικά, ο Kistler είπε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αυξάνουν την κατανάλωση του καφέ τους, ειδικά εάν τους κάνει να αισθάνονται άγχος ή άβολα.

«Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μηχανισμών μέσω των οποίων ο καφές μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα και να έχει αυτές τις ευνοϊκές επιπτώσεις στις καρδιαγγειακές παθήσεις», είπε. «Όσοι πίνουν καφέ θα πρέπει να αισθάνονται καθησυχασμένοι ότι μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τον καφέ ακόμα κι αν έχουν καρδιακή νόσο. Ο καφές είναι ο πιο κοινός γνωστικός ενισχυτής. Σε ξυπνά, σε κάνει πιο συγκεντρωμένο διανοητικά και είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό της καθημερινής ζωής πολλών ανθρώπων».

Καφεΐνη

Πώς μπορούν λοιπόν οι κόκκοι του καφέ να ωφελήσουν την καρδιά; Οι άνθρωποι συχνά εξισώνουν τον καφέ με την καφεΐνη, αλλά οι κόκκοι καφέ έχουν στην πραγματικότητα πάνω από 100 βιολογικά ενεργές ενώσεις. Αυτές οι ουσίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, στην ενίσχυση του μεταβολισμού, στην αναστολή της απορρόφησης του λίπους από το έντερο και στον αποκλεισμό των υποδοχέων που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται σε μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, είπε ο Kistler.

Τρίτη μελέτη

Σε μια τρίτη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν εάν υπήρχαν διαφορές στη σχέση μεταξύ του καφέ και των καρδιαγγειακών παθήσεων ανάλογα με το αν κάποιος έπινε στιγμιαίο ή αλεσμένο καφέ ή με καφεΐνη ή χωρίς καφεΐνη. Βρήκαν, για άλλη μια φορά, δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα ότι σχετίζονται με τον χαμηλότερο κίνδυνο αρρυθμιών, μπλοκαρίσματος των αρτηριών της καρδιάς, εγκεφαλικού ή καρδιακής ανεπάρκειας, ανεξάρτητα από το αν είχαν αλεσμένο ή στιγμιαίο καφέ. Χαμηλότερα ποσοστά θανάτων παρατηρήθηκαν σε όλους τους τύπους καφέ. Ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν είχε ευνοϊκές επιδράσεις κατά της περιστατικής αρρυθμίας, αλλά μείωσε τις καρδιαγγειακές παθήσεις, με εξαίρεση την καρδιακή ανεπάρκεια. Ο Kistler είπε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο καφές με καφεΐνη είναι προτιμότερος γενικά και ότι δεν υπάρχουν καρδιαγγειακά οφέλη από την επιλογή καφέ χωρίς καφεΐνη.

Υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί περιορισμοί σε αυτές τις μελέτες. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τους διατροφικούς παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο στην καρδιαγγειακή νόσο, ούτε μπόρεσαν να προσαρμοστούν για τυχόν κρέμα, γάλα ή ζάχαρη που καταναλώθηκε. Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί, επομένως απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να καθοριστεί εάν αυτά τα ευρήματα επεκτείνονται και σε άλλους πληθυσμούς. Τέλος, η πρόσληψη καφέ βασίστηκε στην προσωπική αναφορά μέσω ενός ερωτηματολογίου που τοποθετήθηκε κατά την είσοδο στη μελέτη. Αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την ερμηνεία των ευρημάτων της μελέτης, αν και ο Kistler σημείωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων δεν αλλάζουν πολύ στην ενήλικη ζωή ή με την πάροδο του χρόνου. Ο Kistler είπε ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να επικυρωθούν σε τυχαιοποιημένες δοκιμές.

1- Η μελέτη, «Επιπτώσεις της συνήθους κατανάλωσης καφέ σε περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου, αρρυθμίας και θνησιμότητας: Ευρήματα από τη UK BioBank», θα παρουσιαστεί την Κυριακή, 3 Απριλίου, στις 10:00 π.μ. ET / 14:00 UTC στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας Moderator Poster Theatre 4, Hall C.

2- Η δεύτερη σχετική μελέτη, «Η τακτική πρόσληψη καφέ σχετίζεται με τη βελτιωμένη θνησιμότητα σε επικρατούσες καρδιαγγειακές παθήσεις», θα παρουσιαστεί εικονικά το Σάββατο 2 Απριλίου, στις 8:30 π.μ. ET / 12:30 UTC.

3- Η τρίτη σχετική μελέτη, «Καφές αλεσμένος, στιγμιαίος ή χωρίς καφεΐνη; Ο αντίκτυπος των διαφορετικών τύπων καφέ σε περιστατικά αρρυθμίας, καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας», θα παρουσιαστεί την Κυριακή, 3 Απριλίου, στις 10:00 π.μ. ET / 14:00 UTC στο Electrophysiology Moderated Poster Theatre 7, Hall C.

4- Το ACC.22 θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 4 Απριλίου 2022, στην Ουάσιγκτον, DC, συγκεντρώνοντας καρδιολόγους και ειδικούς καρδιαγγειακών από όλο τον κόσμο για να μοιραστούν τις νεότερες ανακαλύψεις στη θεραπεία και την πρόληψη. Ακολουθήστε τα @ACCinTouch, @ACCMediaCenter και  #ACC22 για τα τελευταία νέα από τη συνάντηση.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας οραματίζεται έναν κόσμο όπου η καινοτομία και η γνώση βελτιστοποιούν την καρδιαγγειακή φροντίδα και τα αποτελέσματα. Ως επαγγελματικό σπίτι για ολόκληρη την ομάδα καρδιαγγειακής φροντίδας, η αποστολή του Κολλεγίου και των 54.000 μελών του είναι να μεταμορφώσουν την καρδιαγγειακή φροντίδα και να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς. Το ACC απονέμει διαπιστευτήρια σε επαγγελματίες καρδιαγγειακούς που πληρούν αυστηρά προσόντα και πρωτοστατούν στη διαμόρφωση πολιτικής υγείας, προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών. Το Κολλέγιο παρέχει επίσης επαγγελματική ιατρική εκπαίδευση, διαδίδει την καρδιαγγειακή έρευνα μέσω των παγκοσμίου φήμης περιοδικών JACC, λειτουργεί εθνικά μητρώα για τη μέτρηση και τη βελτίωση της περίθαλψης και προσφέρει καρδιαγγειακή διαπίστευση σε νοσοκομεία και ιδρύματα.
Για περισσότερα, επισκεφθείτε το  ACC.org.

*Βιογραφικό του καθηγητή Peter M. Kistler: https://hypertensionwatch.com/2022/03/27/kistler-peter/
Σύνδεσμος / Έρευνα – Link / Research:
1-https://www.eurekalert.org/news-releases/947300

2- https://www.acc.org/Latest-in-Cardiology/Articles/2022/03/25/17/36/Coffee-a-Day-May-Benefit-the-Heart-acc-2022
Φωτογραφία / Photo by Kris Atomic on Unsplash
Διαβάστε επίσης: https://hypertensionwatch.com/2021/12/19/oi-parenergeies-apo-tin-kafeini/

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα 

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση