Βασικό εργαλείο διάγνωσης η μέτρηση πίεσης εκτός ιατρείου
Μέτρηση αρτηριακής πίεσης
H Αμερικανική όσο και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης, έχουν αναδείξει την περιπατητική 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης (ΑΜΡΜ) και τις κατ’ οίκον μετρήσεις (ΗΒΡΜ) σε βασικά εργαλεία για τη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με υπέρταση

Της Δρ. Μαρίας Φ. Γούτου, Ειδικής Παθολόγου

Τα τελευταία χρόνια τόσο η Αμερικανική όσο και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης, έχουν αναδείξει την περιπατητική 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης (ΑΜΡΜ- Ambulatory Blood Pressure Monitoring) και τις κατ’ οίκον μετρήσεις (ΗΒΡΜ– Home Blood Pressure Monitoring) σε βασικά εργαλεία για τη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με υπέρταση. Αυτό συμβαίνει γιατί η συγκεκριμένες δοκιμασίες προσφέρουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μετρήσεις στο ιατρείο, που αποτελούσαν ως τώρα τη μέθοδο εκλογής (gold standard).

Α. Περιπατητική 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης (ΑΒΡΜ)

Γίνεται με την λήψη ενός μεγάλου αριθμού μετρήσεων από ένα φορητό, ηλεκτρονικό, πιστοποιημένο πιεσόμετρο βραχίονα, το οποίο φορά ο ασθενής για 24 ώρες,

Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής συγκαταλέγονται:

 1. Η καταγραφή της συμπεριφοράς της πίεσης καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου (24ωρη διακύμανση).
 2. Η δυναμική καταγραφή της πίεσης καθώς ο ασθενής εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες σε real life συνθήκες, σε αντιδιαστολή με τις στατικές μετρήσεις του ιατρείου και του σπιτιού.
 3. Η λήψη νυχτερινών μετρήσεων που σχετίζονται άμεσα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και δεν μπορούν να ληφθούν με άλλο τρόπο.
 4. Η αναγνώριση των συχνών φαινομένων της υπέρτασης λευκής μπλούζας και τη συγκαλυμμένης υπέρτασης, των οποίων η διάγνωση στο ιατρείο είναι δυσχερής.
 5. Η παροχή αξιόπιστων μετρήσεων που προσεγγίζουν τις πραγματικές πιέσεις με μεγάλη ακρίβεια.

Οδηγίες για την 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης 

 • Την ημέρα της εξέτασης φροντίστε να προσέλθετε στο ιατρείο φορώντας άνετο ρουχισμό. Μετά την τοποθέτηση του πιεσόμετρου δεν είναι δυνατή η διενέργεια λουτρού και δεν συνιστάται η αφαίρεση της περιχειρίδας από εσάς.
 • Ακολουθήστε τις καθημερινές δραστηριότητές σας, ως συνήθως, αποφεύγοντας τις υπερβολές.
 • Πριν τη μέτρηση θα ακουστεί ένας χαρακτηριστικός ήχος και θα νιώσετε την περιχειρίδα να φουσκώνει. Αν είναι εφικτό καθίστε σε καρέκλα κατά τη διάρκεια της μέτρησης ή τουλάχιστον σταθείτε σε όρθια θέση με το χέρι χαλαρό. Αποφύγετε το σταυροπόδι κατά τη διάρκεια της μέτρησης.
 • Αν γίνεται, αποφύγετε την οδήγηση κατά τη διάρκεια του 24ώρου της καταγραφής.
 • Κατά τη διάρκεια του ύπνου τοποθετήστε το μηχάνημα καταγραφής κάτω από το μαξιλάρι.
 • Αν κατά τη διάρκεια του 24ώρου της καταγραφής παρουσιάσετε συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την αρτηριακή σας πίεση ή επιθυμείτε να κάνετε μία μέτρηση, ενεργοποιήστε μία έκτακτη μέτρηση πατώντας στιγμιαία το κουμπί.

Σημειώστε:

 • Τί ώρα κοιμηθήκατε το μεσημέρι;     __:__
 • Τί ώρα ξυπνήσατε το απόγευμα;       __:__
 • Τί ώρα κοιμηθήκατε το βράδυ;          __:__
 • Τί ώρα ξυπνήσατε το πρωί;                __:__

Β. Καταγραφή της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι (ΗΒΡΜ)

Χορηγείται στον ασθενή ειδικό, πιστοποιημένο για τη συγκεκριμένη χρήση ηλεκτρονικό πιεσόμετρο βραχίονα και λαμβάνονται καθημερινές μετρήσεις για χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να σημειώνει την πίεσή του. Ακολούθως αξιολογείται ο μέσος όρος των πρωινών και απογευματινών μετρήσεων.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι:

 1. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται στην οικία του ασθενούς, προκαλώντας εξάλειψη των στρεσσογόνων παραγόντων του ιατρείου.
 2. Είναι εύκολα εφαρμόσιμη μέθοδος.
 3. Βοηθάει τον ασθενή να συμμετέχει ενεργά στη μέτρηση και κατ’ επέκταση στην παρακολούθηση της πίεσής του στη συνέχεια.
 4. Βοηθάει στην αναγνώριση των φαινομένων της υπέρτασης λευκής μπλούζας και τη συγκαλυμμένης υπέρτασης.
 5. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ‘από μέρα σε μέρα’ διακύμανση της αρτηριακής πίεσης.

Οι δύο μέθοδοι θεωρούνται συχνά συμπληρωματικές και όχι απλώς εναλλακτικές.

Βιογραφικό: https://hypertensionwatch.com/2022/03/29/dr-maria-goutou/
Φωτογραφία / Photo by CDC on Unsplash

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα 

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση