Οι οθόνες αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης στα παιδιά
Παιδιά μπροστά σε οθόνες

Μια μελέτη σε παιδιά στην Ευρώπη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το να περνούν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη αυξάνει την πιθανότητα υπέρτασης κατά 30%. Το άρθρο επισημαίνει επίσης ότι το να μην κάνεις καθημερινή σωματική δραστηριότητα ή να κάνεις λιγότερο από μία ώρα την ημέρα αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο κατά 50%.

Μια μελέτη σε παιδιά στην Ευρώπη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το να περνούν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη αυξάνει την πιθανότητα υπέρτασης κατά 30%. Το άρθρο επισημαίνει επίσης ότι το να μην κάνεις καθημερινή σωματική δραστηριότητα ή να κάνεις λιγότερο από μία ώρα την ημέρα αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο κατά 50%.

Εδώ και χρόνια η επιστημονική βιβλιογραφία έχει συσχετίσει την παρακολούθηση τηλεόρασης με την καθιστική ζωή και την παχυσαρκία στους νέους. Τώρα, έρευνα με επικεφαλής τα Πανεπιστήμια της Σαραγόσα (Ισπανία) και του Σάο Πάολο (Βραζιλία) αποκαλύπτει τη σχέση μεταξύ αυτής της συνήθειας και του μεγαλύτερου κινδύνου εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

«Η μελέτη δείχνει τον αριθμό των νέων περιπτώσεων υψηλής αρτηριακής πίεσης και τη σύνδεση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και των διαφορετικών καθιστικών συμπεριφορών με τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης στα παιδιά στην Ευρώπη», εξηγεί ο Augusto César F. de Moraes, ένας Βραζιλιάνος ερευνητής που συνεργάζεται με την ομάδα του Unizar (Πανεπιστήμιo της Σαραγόσα) και είναι ο κύριος συγγραφέας του άρθρου, στην Πλατφόρμα SINC (1).

Οι επιστήμονες στήριξαν τα συμπεράσματά τους σε δεδομένα από τη μελέτη «Ταυτοποίηση και πρόληψη των επιδράσεων στην υγεία που προκαλούνται από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σε παιδιά και βρέφη» (IDEFICS)(2), που συγκεντρώθηκαν σε διάστημα δύο ετών σε 5.221 παιδιά από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Κύπρο, Εσθονία, Σουηδία και Βέλγιο), τα οποία ήταν μεταξύ 2 και 10 ετών στην αρχή της μελέτης.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο International Journal of Cardiology (3), δείχνουν ότι η σωρευτική επίπτωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε αυτόν τον πληθυσμό κατά τη διάρκεια των δύο ετών που αναλύθηκαν είναι υψηλή: 110 στα 1.000. «Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα αργότερα στη ζωή», προσθέτει ο F. de Moraes. «Για παράδειγμα, αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου».

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι τα παιδιά που κάνουν καθιστική ζωή για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα, μπροστά στην τηλεόραση, τους υπολογιστές ή τις κονσόλες βίντεο, διατρέχουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση. «Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, δεδομένου ότι οι καθιστικές συμπεριφορές είναι συχνές στη βρεφική ηλικία και στη συνέχεια, αργότερα στη ζωή».

Μεταξύ των μη μεταδοτικών ασθενειών, η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει υψηλή συχνότητα εμφάνισης στους ενήλικες. Διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης στη βρεφική και εφηβική ηλικία έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης στον ενήλικα.

Πάνω από μία ώρα άσκησης την ημέρα

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πάθηση, οι ειδικοί συνιστούν στους νέους να κάνουν σωματική δραστηριότητα για περισσότερα από 60 λεπτά την ημέρα και συμβουλεύουν οι καθιστικές δραστηριότητες να μην διαρκούν περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα.

Ομοίως, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μη άσκηση μιας ώρας σωματικής δραστηριότητας την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 50%. “Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ένα ισχυρό αγγειοδιασταλτικό. Επομένως, ο ρυθμός οξυγόνωσης της καρδιάς αυξάνεται και ταυτόχρονα μειώνεται η αρτηριακή πίεση”, καταλήγει ο F. de Moraes.

1- Πλατφόρμα SINC: http://www.agenciasinc.es/en
2-
Μελέτη IDEFICS – Identification and prevention of Dietary- and lifestyle-induced health EFfects In Children and infantS: https://www.ideficsstudy.eu/home.html
3-
Άρθρο στο International Journal of Cardiology: https://www.internationaljournalofcardiology.com/article/S0167-5273(18)31889-8/fulltext
Σύνδεσμος: https://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150225102845.htm
Αναφορά περιοδικού: Augusto César Ferreira de Moraes, Heráclito Barbosa Carvalho, Alfonso Siani, Gianvincezo Barba, Toomas Veidebaum, Michael Tornaritis, Denes Molnar, Wolfgang Ahrens, NormanWirsik, Stefaan De Henauw, Staffan Mårild, Lauren Konnobelits, Lauren Lisstaner. . Επίπτωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης στα παιδιά – Επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας και της καθιστικής συμπεριφοράς: Η μελέτη IDEFICS. Υψηλή αρτηριακή πίεση, τρόπος ζωής και παιδιά. International Journal of Cardiology, Φεβρουάριος 2015 DOI: 10.1016/j.ijcard.2014.11.175show
Φωτογραφία / Photo by Sajad Nori on Unsplash

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα 

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση