Η υπέρταση συνεχίζει να σκοτώνει
Μετρήση της αρτηριακής πίεσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης στις 17 Μαΐου 2022 πραγματοποιούνται δράσεις σε 11 πόλεις υπό τον καθηγητή Γεώργιο Στεργίου, MD, FRCP και στην πλατεία Κοραή από τον ΕΟΔΥ

Παγκόσμια ημέρα υπέρτασης σήμερα και το στοιχεία είναι σοκαριστικά. Όλο και περισσότεροι γίνονται υπερτασικοί και όλο και περισσότεροι έχουν τα επακόλουθα μιας υπέρτασης που είναι τα καρδιακά, τα εγκεφαλικά, η άνοια, το Αλτσχάιμερ, οι νεφροπάθειες κλπ. Η Υπέρταση λοιπόν σκοτώνει.

Σήμερα μετά από δύο χρόνια πανδημίας γίνονται δράσεις. Στα πλαίσια του παγκόσμιου προγράμματος ΜΜΜ (May Measurement Month) της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης (International Society of Hypertension) η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης (ΕΕΥ) πραγματοποιεί μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης 16-28 Μαΐου 2022 σε πάνω από 10.000 άτομα σε 11 μεγάλα αστικά κέντρα – Αθήνα (Εμπορικό Κέντρο «Avenue»), Θεσσαλονίκη (εμπορικό κέντρο «Πλατεία») Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Καβάλα, Λαμία, Τρίπολη και Χανιά.

Ο Γεώργιος Σ. Στεργίου, MD, FRCP

Υπεύθυνος της δράσης είναι ο κ. Γεώργιος Σ. Στεργίου Καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης Υπεύθυνος Προγράμματος ΜΜΜ

Το Παγκόσμιο πρόγραμμα ΜΜΜ της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης έχει σκοπό να προβάλει το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν όλοι στον γενικό πληθυσμό εάν πάσχουν από Υπέρταση και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης της εμφάνισής της, να έχουν έγκαιρη διάγνωση και να την ελέγχουν αποτελεσματικά, ώστε να προλαμβάνονται οι επιπλοκές της.
Στα προγράμματα ΜΜΜ 2017-2021 έγιναν μετρήσεις της πίεσης σε πάνω από 5 εκατομμύρια άτομα σε 100 χώρες.

Το ΜΜΜ την Ελλάδα

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα ΜΜΜ πραγματοποιήθηκε το 2019 σε 6.000 ενήλικες σε 5 αστικά κέντρα (Stergiou G, et al. Eur Heart J 2021;23(Suppl B):B66-9 και Menti A, et al. J Hum Hypertens 2022;36:364-9). Το 2020 και 2021 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η Δράση του ΕΟΔΥ(*)   

Δράση με ενημερωτικό και εκπαιδευτικό σκοπό για το κοινό, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Υπέρτασης στις 17 Μαΐου, οργανώνει  σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ),  στηρίζοντας την πρόληψη και την αυτοδιαχείριση της υπέρτασης.

 Η ομάδα δράσης και ενημέρωσης του κοινού θα βρίσκεται στην πλατεία Κοραή την Τρίτη 17 Μαΐου, από τις 10:00 έως τις 13:00. Η ενημέρωση θα γίνει με διανομή έντυπου υλικού, καθώς και με πρακτική επίδειξη μέτρησης της αρτηριακής πίεσης για παρακολούθηση κατ’ οίκον.

 Η υπέρταση επηρεάζει περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους και είναι η κύρια αιτία πρώιμων θανάτων παγκοσμίως, υπεύθυνη για περισσότερους από 28.000 θανάτους κάθε ημέρα.

Στην Ελλάδα πάνω από το 1/3 του πληθυσμού πάσχουν από υπέρταση (περίπου 3.300.000 άτομα), ενώ ένα στα δύο ηλικιωμένα άτομα είναι υπερτασικό. 

Περίπου 30% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι, ενώ λιγότερο από 1/3 των υπερτασικών έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική αγωγή.

 Υπάρχουν πολλά αίτια που προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Η μειωμένη φυσική άσκηση ή η έλλειψη αυτής, η διατροφή πλούσια σε αλάτι με υψηλά επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα και η χρήση αλκοόλ και καπνού είναι κάποια από αυτά.

 Αρχικά, η υπέρταση δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, νεφρική νόσο, απώλεια όρασης και άνοια. 

Η πρόληψη, ο έλεγχος και η ρύθμιση της πίεσης μέσω φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την υπέρταση και τις επιπτώσεις της.

 Βιογραφικό Καθηγητή Γεωργίου Σ. Στεργίου: https://hypertensionwatch.com/2021/05/08/georgios-s-stergioy-md-frcp/ 
(*)Πηγή για την δράση του ΕΟΔΥ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Φωτογραφία / Photo by Mufid Majnun on Unsplash

Διαβάστε επίσης:
1- https://hypertensionwatch.com/2022/02/26/diatrofikes-systaseis-gia-pathisis-odigos/
2-
https://hypertensionwatch.com/2020/10/13/10-top-trofima-gia-thn-kardia/
3-
https://hypertensionwatch.com/2020/06/03/ti-na-tros-se-kathe-ilikia/
4-
https://hypertensionwatch.com/menu/eggrafi-sto-sylogo/

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα 

 

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης Σύλλογος Υπέρτασης
Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση