Ύπνος & υπέρταση
Η διάρκεια και η ώρα έναρξης του ύπνου σχετίζονται με την Υπέρταση

Η ακανόνιστη διάρκεια και ώρα έναρξης του ύπνου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης: Δεδομένα από πάνω από δύο εκατομμύρια νύχτες σε πρόσφατη ανάλυση δεδομένων

Από επίσημη δημοσίευση της Εταιρείας Έρευνας Ύπνου (ΗΠΑ) / Οfficial publication of the Sleep Research Society (SRS)

Η ανάλυση δεδομένων για περισσότερες από δύο εκατομμύρια νύχτες ύπνου και δεδομένα για την αρτηριακή πίεση διαπίστωσε ότι οι ανωμαλίες στον χρόνο και τη διάρκεια ύπνου συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μεγάλη διάρκεια ύπνου συσχετίστηκε με 9% έως 15% αύξηση του κινδύνου υπέρτασης. Επιπλέον, μια αύξηση 38 λεπτών στη μέση διάρκεια ύπνου συσχετίστηκε με αύξηση του κινδύνου κατά 11% και μια διαφοροποίηση 31 λεπτών στο χρόνο έναρξης ύπνου συσχετίστηκε με 29% αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.

«Αυτή η νέα προσέγγιση στη μη επεμβατική νυχτερινή παρακολούθηση της διάρκειας και του χρόνου έναρξης ύπνου στα σπίτια των ανθρώπων για μια μέση περίοδο έξι μηνών, η κάθε μια σε συνδυασμό με την τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, μας έδειξε πόσο σημαντική είναι  η τακτική ρουτίνα ύπνου και ο επαρκής ύπνος για την υγεία σας και σε αυτήν την περίπτωση για την υγεία της καρδιάς σας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Hannah Scott, η οποία έχει διδακτορικό στην Υγεία του Ύπνου και είναι συνεργάτης στην έρευνα για την Υγεία του Ύπνου στο Ινστιτούτο Αδελαΐδας για την Υγεία του Ύπνου (AISH), στο Πανεπιστήμιο Flinders. «Αυτά τα νέα δεδομένα ρίχνουν νέο φως στα οφέλη αποκατάστασης, του ύπνου και εγείρουν πιθανές ανησυχίες για το σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων σε βάρδιες στη σύγχρονη 24ωρη κοινωνία μας».

Η ανάλυση των δεδομένων

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν σε διάστημα εννέα μηνών από 12.300 συμμετέχοντες που ήταν μεταξύ 18 και 90 ετών. Οι μετρήσεις καταγράφηκαν με συσκευή ύπνου κάτω από το στρώμα και φορητό πιεσόμετρο. Η κανονικότητα της διάρκειας ύπνου αξιολογήθηκε ως η τυπική απόκλιση μέσω του συνολικού χρόνου ύπνου που αξιολογήθηκε από τη συσκευή. Η κανονικότητα του χρόνου ύπνου αξιολογήθηκε ως η τυπική απόκλιση στον χρόνο έναρξης του ύπνου και στο μέσο του ύπνου. Διεξήχθησαν λογιστικές παλινδρομήσεις που ελέγχουν την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος και τον μέσο συνολικό χρόνο ύπνου για τη διερεύνηση πιθανών συσχετίσεων μεταξύ της κανονικότητας του ύπνου και της υπέρτασης, η οποία βρέθηκε σε 2.499 συμμετέχοντες.

«Αυτές οι νέες γνώσεις σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του ακανόνιστου χρόνου και της διάρκειας του ύπνου στην υγεία της καρδιάς υπογραμμίζουν περαιτέρω τη σημασία του ρόλου του συγχρονισμού του ρολογιού του σώματος και της προτεραιότητας του ύπνου σε αρκετές περιπτώσεις  για βέλτιστη υγεία και ευεξία», δήλωσε ο συγγραφέας Danny Eckert, ο οποίος είναι διδάκτορας στη Φυσιολογία του Ύπνου και της αναπνοής και είναι καθηγητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Αδελαϊδας για την Υγεία του Ύπνου / Adelaide Institute for Sleep Health (AISH) στην Αυστραλία.

Παρατηρήσεις

 Οι ερευνητές σημείωσαν ότι προηγούμενες μελέτες για τον ύπνο και την υγεία της καρδιάς είχαν περιοριστεί σε μέγεθος δείγματος και περιορίστηκαν και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η τρέχουσα μελέτη διερεύνησε συσχετίσεις μεταξύ της κανονικότητας του ύπνου και της υπέρτασης σε ένα μεγάλο, παγκόσμιο δείγμα για πολλούς μήνες.

 Αυτή ήταν μια μη χρηματοδοτούμενη μελέτη που ξεκίνησε από ερευνητές. Προσδιορισμένα δεδομένα παρασχέθηκαν από τη Withings για απεριόριστη ανάλυση υπό την καθοδήγηση του ερευνητή. Ένας από τους συν-συγγραφείς υπηρετεί ως σύμβουλος για τη Withings.

 Η περίληψη της έρευνας, «Η διαταραχή ύπνου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης: Δεδομένα από πάνω από δύο εκατομμύρια νύχτες», δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ένα διαδικτυακό συμπλήρωμα του περιοδικού Sleep και παρουσιάστηκε ως αφίσα και προφορική παρουσίαση κατά τη διάρκεια του SLEEP 2022. Το SLEEP είναι το ετήσια συνάντηση των Associated Professional Sleep Societies, μιας κοινής επιχείρησης της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου και της Εταιρείας Ερευνών για τον Ύπνο.

Σύνδεσμος: https://www.onmed.gr/ygeia/story/396961/diarkeia-ypnoy-pos-syndeetai-me-tin-ypertasi-kai-tin-ygeia-tis-kardias 
Πηγή: 1 – https://www.eurekalert.org/news-releases/955394
2 – https://www.news-medical.net/news/20220608/Irregularities-in-sleep-timing-and-duration-linked-with-increased-risk-of-hypertension.aspx
Μελέτη: https://academic.oup.com/sleep/article/45/Supplement_1/A93/6592269?login=true, Hannah Scott, Bastien Lechat, Amy Reynolds, Nicole Lovato, Pierre Escourrou, Peter Catcheside, Danny Eckert, Sleep, Volume 45, Issue Supplement_1, June 2022, Pages A93–A94, https://doi.org/10.1093/sleep/zsac079.202, Published: 25 May 2022
Φωτογραφία / Photo by Isabella and Zsa Fischer on Unsplash

Διαβάστε επίσης:
https://hypertensionwatch.com/2020/04/17/o-mesimbrinos-ypnos/
https://hypertensionwatch.com/2021/03/29/min-pate-adiabastoi-sto-super-market/
https://hypertensionwatch.com/2020/09/11/elleipsi-ipnoy-kai-ypertash/ 
https://hypertensionwatch.com/2022/02/26/diatrofikes-systaseis-gia-pathisis-odigos/

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα 

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση