Καρδιολογική Κρίση
Η παχυσαρκία κίνδυνος για την καρδια

Καταστροφική κρίση υγείας στις ΗΠΑ που απαιτεί επείγουσα δράση, σύμφωνα με έρευνα ομάδας από το Friedman School of Nutrition Science and Policy του Πανεπιστημίου Tufts

Της Μόνικα Χιμένεθ / Monica Jimenez στο https://now.tufts.edu/

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts διαπιστώνουν ότι οι περισσότεροι ενήλικες των ΗΠΑ δεν βαθμολογούνται καλά σε πέντε μετρήσεις για την καρδιά και την μεταβολική υγεία, με σαφείς φυλετικές ανισότητες.
Λιγότερο από το 7% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ έχει καλή καρδιομεταβολική υγεία, μια καταστροφική κρίση υγείας που απαιτεί επείγουσα δράση, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου Tufts με επικεφαλής μια ομάδα από το Friedman School of Nutrition Science and Policy  σε μια πρωτοποριακή προοπτική για τις τάσεις της καρδιομεταβολικής υγείας και τις ανισότητες που δημοσιεύθηκε στο τεύχος 12 Ιουλίου του Journal of the American College of Cardiology. Η ομάδα τους περιελάμβανε επίσης ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Tufts.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους Αμερικανούς σε πέντε στοιχεία της υγείας: επίπεδα αρτηριακής πίεσης, σάκχαρο αίματος, χοληστερόλη στο αίμα, παχυσαρκία (υπέρβαρο και παχυσαρκία) και παρουσία ή απουσία καρδιαγγειακών παθήσεων (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό κ.λπ.). Διαπίστωσαν ότι μόνο το 6,8 τοις εκατό των ενηλίκων των ΗΠΑ είχαν τα βέλτιστα επίπεδα και των πέντε συστατικών από το 2017-2018.

Μεταξύ αυτών των πέντε συστατικών, οι τάσεις μεταξύ 1999 και 2018 επιδεινώθηκαν επίσης σημαντικά για το λίπος και τη γλυκόζη του αίματος. Το 1999, 1 στους 3 ενήλικες είχε βέλτιστα επίπεδα παχυσαρκίας (χωρίς υπέρβαρο ή παχυσαρκία). Αυτός ο αριθμός μειώθηκε σε 1 στους 4 έως το 2018. Ομοίως, ενώ 3 στους 5 ενήλικες δεν είχαν διαβήτη ή προδιαβήτη το 1999, λιγότεροι από 4 στους 10 ενήλικες ήταν ελεύθεροι από αυτές τις παθήσεις το 2018.

Dariush Mozaffarian MD, DrPHab                        Meghan O'Hearn

Ο Δρ. Dariush Mozaffarian                                                    Η Meghan O’Hearn 

«Αυτοί οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Είναι βαθύτατα προβληματικό το γεγονός ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα από τα πλουσιότερα έθνη στον κόσμο, λιγότεροι από 1 στους 15 ενήλικες έχουν τη βέλτιστη καρδιομεταβολική υγεία», δήλωσε η Μέγκαν Ο’ Χερν / Meghan O’Hearn, υποψήφια διδάκτορας στο Friedman School και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Χρειαζόμαστε μια πλήρη αναμόρφωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, του συστήματος διατροφής και του δομημένου περιβάλλοντος, γιατί αυτή είναι μια κρίση για όλους, όχι μόνο για ένα τμήμα του πληθυσμού».

Η μελέτη εξέτασε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 55.000 ατόμων ηλικίας 20 ετών και άνω από το 1999 έως το 2018, από τους 10 πιο πρόσφατους κύκλους της Εθνικής Έρευνας Εξέτασης Υγείας και Διατροφής. Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στα βέλτιστα, ενδιάμεσα και φτωχά επίπεδα καρδιομεταβολικής υγείας και των συστατικών της, και όχι απλώς στην παρουσία ή απουσία ασθένειας.

«Πρέπει να αλλάξουμε τη συζήτηση, γιατί η ασθένεια δεν είναι το μόνο πρόβλημα», είπε η O’Hearn. «Δεν θέλουμε απλώς να είμαστε απαλλαγμένοι από ασθένειες. Θέλουμε να επιτύχουμε τη βέλτιστη υγεία και ευεξία».

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μεγάλες ανισότητες στην υγεία μεταξύ ατόμων διαφορετικών φύλων, ηλικιών, φυλών και εθνοτήτων και μορφωτικού επιπέδου. Για παράδειγμα, οι ενήλικες με λιγότερη εκπαίδευση είχαν τις μισές πιθανότητες να έχουν βέλτιστη καρδιομεταβολική υγεία σε σύγκριση με τους ενήλικες με περισσότερη εκπαίδευση και οι Μεξικανοί Αμερικανοί είχαν το ένα τρίτο των βέλτιστων επιπέδων έναντι των μη Ισπανόφωνων λευκών ενηλίκων.

Επιπλέον, μεταξύ 1999 και 2018, ενώ το ποσοστό των ενηλίκων με καλή καρδιομεταβολική υγεία αυξήθηκε μέτρια μεταξύ των μη Ισπανόφωνων λευκών Αμερικανών, μειώθηκε για τους Μεξικανούς Αμερικανούς, άλλους Ισπανόφωνους, μη Ισπανόφωνους Μαύρους και ενήλικες άλλων φυλών.

«Αυτό είναι πραγματικά προβληματικό. Κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας, όπως η ασφάλεια των τροφίμων και της διατροφής, το κοινωνικό και κοινοτικό πλαίσιο, η οικονομική σταθερότητα και ο δομικός ρατσισμός θέτουν άτομα διαφορετικών μορφωτικών επιπέδων, φυλών και εθνοτήτων σε αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας», δήλωσε ο Δρ. Ντάριους Μοζαφαριάν / Dr. Dariush Mozaffarian, κοσμήτορας της  Σχολής Friedman και ανώτερος συγγραφέας της έρευνας.

«Αυτό υπογραμμίζει το άλλο σημαντικό έργο που διεξάγεται στη Σχολή Friedman και στο Πανεπιστήμιο Tufts για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των ανισοτήτων κακής διατροφής και υγείας στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο», είπε.

Η μελέτη αξιολόγησε επίσης τα «ενδιάμεσα» επίπεδα υγείας -όχι τα βέλτιστα αλλά όχι ακόμα φτωχά- συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων όπως ο προδιαβήτης, η προ-υπέρταση και το υπερβολικό βάρος. «Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής», είπε η O’Hearn. «Ο εντοπισμός αυτών των ατόμων και η έγκαιρη αντιμετώπιση των συνθηκών υγείας και του τρόπου ζωής τους είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των αυξανόμενων επιβαρύνσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των ανισοτήτων στην υγεία».

Οι συνέπειες της τρομερής κατάστασης της υγείας μεταξύ των ενηλίκων των ΗΠΑ ξεπερνούν την προσωπική υγεία. «Οι επιπτώσεις τους στις εθνικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη και στην οικονομική υγεία ολόκληρης της οικονομίας είναι τεράστιες», είπε η O’Hearn. «Και αυτές οι καταστάσεις μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν. Έχουμε τη δημόσια υγεία, τις κλινικές παρεμβάσεις και τις πολιτικές για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα».

«Οι Ερευνητές στη Σχολή Friedman εργάζονται ενεργά σε πολλές τέτοιες λύσεις», είπε η O’Hearn, «συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων Food Is Medicine (Η καλή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών). κίνητρα και επιδοτήσεις για να γίνουν πιο προσιτά τα υγιεινά τρόφιμα, της εκπαίδευσης των καταναλωτών σχετικά με μια υγιεινή διατροφή και τη δέσμευση του ιδιωτικού τομέα για την προώθηση ενός πιο υγιεινού και πιο δίκαιου συστήματος τροφίμων».

«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί δρόμοι μέσω των οποίων μπορεί να γίνει αυτό», είπε η O’Hearn. «Χρειαζόμαστε μια πολυτομεακή προσέγγιση και χρειαζόμαστε την πολιτική βούληση και επιθυμία να το κάνουμε».

«Πρόκειται για μια κρίση υγείας που αντιμετωπίζουμε εδώ και καιρό», είπε η O’Hearn. «Τώρα υπάρχει μια αυξανόμενη οικονομική, κοινωνική και ηθική επιταγή να δοθεί σε αυτό το πρόβλημα σημαντικά μεγαλύτερη προσοχή από ότι έχει δοθεί».

Σύνδεσμος:  https://now.tufts.edu/2022/07/05/only-7-american-adults-have-good-cardiometabolic-health
Σύνδεσμος: https://www.zougla.gr/ygeia/pa8isis—prolipsi/article/mono-to-7-pli8ismou-stis-ipa-exi-kali-kardiometavoliki-igia
Η μελέτη: Trends and Disparities in Cardiometabolic Health Among U.S. Adults, 1999-2018, Meghan O’ Hearn MSa,   Brianna N. Lauren MSa,   John B. Wong MDbc,  David D.Kim PhDc , Dariush Mozaffarian MD, DrPHab.  Σύνδεσμος: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0735109722049944?via%3Dihub
Βιογραφικό Δρ. Dariush Mozaffarian: https://hypertensionwatch.com/2022/07/09/dr-mozaffarian-dariush/
Βιογραφικό
Meghan O’Hearn: https://hypertensionwatch.com/2022/07/09/ohearn-meghan/
Φωτογραφία / Photo by Marie-Michèle Bouchard on Unsplash

Διαβάστε επίσης:
https://hypertensionwatch.com/2022/07/07/taxythta-aimatos-kai-kardia/
https://hypertensionwatch.com/2022/07/02/kardiaki-diaita/
https://hypertensionwatch.com/2022/06/11/vitamini-tis-kardias/
https://hypertensionwatch.com/2022/06/03/kardiako-apo-ta-podia/
https://hypertensionwatch.com/2022/04/15/to-syndromo-tis-ragismenis-kardias-syndeete-me-to-stres/
https://hypertensionwatch.com/2021/11/18/alati-kai-ypertasi-ti-mporoyme-na-kanoyme/

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα 

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση