Γυναίκες και Υπέρταση
Γυναίκα και Υπέρταση


Νέα έρευνα από το Smidt Heart Institute διαπιστώνει ότι η υπέρταση εμφανίζεται νωρίτερα και αυξάνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα στις γυναίκες από τους άνδρες

Από το https://www.cedars-sinai.org/

Περίπου 11 εκατομμύρια Αμερικανοί με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων / Centers for Disease Control and Prevention των ΗΠΑ. Ο «σιωπηλός δολοφόνος» αυξάνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού όταν δεν εντοπιστεί αρκετά νωρίς. Το στοίχημα μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο για τις γυναίκες, οι οποίες συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι διατρέχουν κίνδυνο.

Νέα έρευνα από το Smidt Heart Institute προτείνει βασικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση σε γυναίκες και άνδρες. Μεταξύ άλλων, η μελέτη διαπίστωσε ότι η αρτηριακή πίεση αρχίζει να αυξάνεται νωρίτερα και εξελίσσεται πιο γρήγορα στις γυναίκες.

Susan Cheng, MD, MPH, MMSc
Η Dr. Susan Cheng, MD, MMSc, ​​MPH

«Πολλοί από εμάς στην ιατρική πιστεύουμε εδώ και καιρό ότι οι γυναίκες απλώς «πιάνουν» τους άνδρες όσον αφορά τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο», λέει η Susan Cheng, MD, MPH, MMSc, ​​ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και κάτοχος της έδρας Erika J. Glazer Chair στο Women’s Cardiovascular and Population Science / Επιστήμη Υγείας και Πληθυσμού. «Η έρευνά μας όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες έχουν διαφορετική βιολογία και φυσιολογία από τους άνδρες ομολόγους τους, αλλά δείχνει επίσης γιατί οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στην ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρδιαγγειακών παθήσεων και σε διαφορετικά σημεία της ζωής τους».

«Η υπέρταση είναι υποαναγνωρισμένη στις γυναίκες, υποθεραπεύεται και λόγω κάποιας σιωπηρής προκατάληψης ότι οι νεαρές γυναίκες είναι υγιείς», λέει η C. Noel Bairey Merz, διευθύντρια του Cedars-Sinai Barbra Streisand Women’s Heart Center και της Irwin and Sheila Allen Chair in Women’s / Έρευνα Καρδιάς.

Στην πραγματικότητα, η υψηλή αρτηριακή πίεση θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρή για τις νεαρές γυναίκες από τους νέους άνδρες, σύμφωνα με τη μελέτη Cedars-Sinai, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology.

Οι παράγοντες κινδύνου των γυναικών και των ανδρών για υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να χρειάζονται διαφορετικές ιατρικές προσεγγίσεις. Έρευνα στο Cedars-Sinai αποκάλυψε πρόσφατα ότι η πιθανότητα για υψηλή αρτηριακή πίεση – γνωστή και ως υπέρταση – οφείλεται περισσότερο στη γενετική στις γυναίκες.

«Μια γυναίκα με χαμηλό γενετικό κίνδυνο έχει λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει υπέρταση από έναν άνδρα με χαμηλό γενετικό κίνδυνο», λέει η Δρ Σούζαν Τσενγκ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγιή Γήρανση του Ινστιτούτου Καρδιάς Smidt και της Έδρας Erika J. Glazer / Γυναικεία Καρδιαγγειακή Υγεία και Επιστήμη Πληθυσμού. «Αντίθετα, μια γυναίκα με υψηλό γενετικό κίνδυνο έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει υπέρταση από έναν άνδρα με υψηλό γενετικό κίνδυνο».

Για τη μελέτη, η Δρ Τσενγκ και η ομάδα της ανέλυσαν δεδομένα αρτηριακής πίεσης και γονότυπου πέντε δεκαετιών από περισσότερους από 200.000 ανθρώπους. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι τα χαρακτηριστικά γενετικού κινδύνου που σχετίζονται με το φύλο συνδέονται περισσότερο με τον κίνδυνο υπέρτασης στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Ειδικά για τον τύπο υπέρτασης που ξεκινά νωρίς στη ζωή.

Σύνδεσμοι:
1 –
https://www.cedars-sinai.org/discoveries/under-pressure.html
2 –
https://www.cedars-sinai.org/discoveries/gender-high-blood-pressure.html
Μελέτες:
1 – Sex Differences in Blood Pressure Associations With Cardiovascular Outcomes, Hongwei Ji, Teemu J. Niiranen, Florian Rader, Mir Henglin, Andy Kim, Joseph E. Ebinger, Brian Claggett, C. Noel Bairey Merz and Susan Cheng.
Σύνδεσμος: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.120.049360
2 – Sex Differences in Blood Pressure Trajectories Over the Life Course, Hongwei Ji, MD; Andy Kim, BA; Joseph E. Ebinger, MD; Teemu J. Niiranen, MD; Brian L. Claggett, PhD; C. Noel Bairey Merz, MD; Susan Cheng, MD, MPH, MMSc.
Σύνδεσμος: https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2758868?resultClick=1
Βιογραφικό: https://hypertensionwatch.com/2022/07/15/cheng-susan/
Φωτογραφία / Photo by Alexandru Zdrobău on Unsplash
Διαβάστε επίσης:
1 – Δολοφόνος γυναικών η υπέρταση / https://hypertensionwatch.com/2021/06/22/dolofonos-gynaikon-i-ypertasi/
2 – Η σχέση υπέρτασης και ινομυωμάτων / https://hypertensionwatch.com/2021/11/22/i-sxesi-ypertasis-kai-inomyomaton/
3 – Γιατρέ είμαι στην εμμηνόπαυση; Όχι, εμφανίσθηκε η υπέρταση / https://hypertensionwatch.com/2021/05/25/giatre-eimai-stin-emminopaysi-oxi-emfanisthike-i-ypertasi/
4 – Πως πέφτει η υπέρταση στην εμμηνόπαυση / https://hypertensionwatch.com/2021/01/25/pos-peftei-i-ypertasi-stin-emminipafsi/

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα 

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση