Η ώρα άσκησης που ρίχνει την πίεση
Η ώρα άσκησης που ρίχνει την πίεση

Ο καλύτερος χρόνος άσκησης μπορεί να διαφέρει για άνδρες και γυναίκες, προτείνει μια μελέτη

Της Philippa Roxby, Ρεπόρτερ υγείας στο BBC

Η άσκηση είναι καλή για εσάς όποτε την κάνετε, αλλά η ώρα της ημέρας για να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαφορετική για τις γυναίκες και τους άνδρες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.
Η πρωινή άσκηση θα μπορούσε να ωφελήσει τις γυναίκες που θέλουν να μειώσουν το σωματικό τους λίπος και την αρτηριακή πίεση. Η έρευνα βρήκε ότι οι γυναίκες έκαιγαν περισσότερο σωματικό λίπος κατά την πρωινή άσκηση, ενώ τα βράδια μετρούσαν περισσότερο για τους άνδρες.

Πολλά από αυτά που είναι γνωστά για αυτό το θέμα βασίζονται σε μελέτες σε άνδρες, λένε οι ερευνητές. Οι διαφορές στις ορμόνες, στα βιολογικά ρολόγια και στους κύκλους ύπνου-αφύπνισης μεταξύ των δύο φύλων, θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο.

Η μελέτη 30 ανδρών και 26 γυναικών – όλοι δραστήριοι και υγιείς, μεταξύ 25 και 55 ετών – διήρκεσε 12 εβδομάδες και παρακολούθησε τα αποτελέσματα ενός ποικίλου προγράμματος φυσικής κατάστασης, το οποίο περιελάμβανε διατάσεις, σπριντ, αντίσταση και προπόνηση αντοχής.

Η μία ομάδα ασκήθηκε για μία ώρα πριν τις 08:30 ενώ η άλλη ομάδα ακολούθησε τις ίδιες δραστηριότητες το βράδυ, μεταξύ 18:00 και 20:00. Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα γευμάτων.

Οι ερευνητές εξέτασαν την αρτηριακή πίεση και το σωματικό λίπος όλων κατά τη διάρκεια της μελέτης, καθώς και την ευελιξία, τη δύναμη και την αερόβια ισχύ τους στην αρχή και στο τέλος.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στη μελέτη βελτίωσαν τη συνολική τους υγεία και την απόδοσή τους κατά τη διάρκεια της δοκιμής 12 εβδομάδων, ανεξάρτητα από το πότε ασκούνταν.

«Η καλύτερη στιγμή για άσκηση είναι η καλύτερη στιγμή που μπορείς να την κάνεις και να την εντάξεις στο πρόγραμμά σου», λέει ο Δρ Paul Arciero, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής υγείας και ανθρώπινης φυσιολογικής επιστήμης στο Skidmore College της πολιτείας της Νέας Υόρκης / professor of health and human physiological sciences at Skidmore College, New York state. Αλλά προτείνει ότι «κάτι άλλο συμβαίνει» που μπορεί να σημαίνει ότι η ιδανική ώρα της ημέρας για άσκηση είναι διαφορετική για τις γυναίκες και τους άνδρες.

Νωρίς ή αργά;

Με βάση τα αποτελέσματα, οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να μειώσουν το λίπος γύρω από τη μέση τους και να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση θα πρέπει να στοχεύουν στην άσκηση το πρωί, λέει ο Δρ Arciero.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί το λίπος της κοιλιάς τυλίγεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, και μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Ωστόσο, λέει ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να βελτιώσουν τη μυϊκή δύναμη στο πάνω μέρος του σώματός τους καθώς και τη συνολική τους διάθεση και την πρόσληψη τροφής, θα πρέπει να κάνουν βραδινή άσκηση.

Οι άνδρες στη δοκιμή ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στην ώρα της ημέρας που ασκούνταν, βελτιώνοντας τη δύναμή τους το πρωί και το βράδυ.

Αλλά η βραδινή άσκηση βρέθηκε ότι είναι «ιδανική για άνδρες που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και του μεταβολισμού, καθώς και για τη συναισθηματική ευεξία», λέει ο Δρ Arciero.

Η βελτίωση της μεταβολικής υγείας σημαίνει μείωση του κινδύνου καταστάσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς γιατί οι αντιδράσεις των ανδρών και των γυναικών στο χρόνο άσκησης ήταν τόσο διαφορετικές και οι ερευνητές λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουν περισσότερα.

Λένε ότι οι γυναίκες μπορεί να κάψουν περισσότερο σωματικό λίπος το πρωί επειδή είναι πιο πιθανό να έχουν υπερβολικό λίπος στην κοιλιά. Οι εσωτερικοί ρυθμοί του σώματος μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physiology, παρακολούθησε άτομα με υγιές βάρος, αλλά οι ερευνητές λένε ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αυτοί «Έχουν περισσότερες ευκαιρίες να επωφεληθούν», λέει ο Δρ Arciero.

Μελέτη:
Morning Exercise Reduces Abdominal Fat and Blood Pressure in Women; Evening Exercise Increases Muscular Performance in Women and Lowers Blood Pressure in Men / The ideal exercise time of day (ETOD) remains elusive regarding simultaneous effects on health and performance outcomes, especially in women. Paul J. Arciero1*, Stephen J. Ives1, Alex E. Mohr2, Nathaniel Robinson1, Daniela Escudero1, Jake Robinson1, Kayla Rose1, Olivia Minicucci1, O’Brien1, Kathryn Curran1, Vincent J. Miller1, Feng He1,3, Chelsea Norton1,Maia Paul1, Caitlin Sheridan1, Sheriden Beard1, Jessica Centore1, Monique Dudar1, Katy Ehnstrom1, Dakembay Hoyte1, Heather Mak1 and Aaliyah Yarde1.
Σύνδεσμος: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2022.893783/full
Σύνδεσμοι :
1 –
https://www.bbc.com/news/health-61636805
2 –  
https://www.ygeiamou.gr/fitness-wellbeing/fitness/283948/askisi-pia-ora-ine-kaliteri-gia-na-pesi-i-piesi-ke-i-kilia/

Φωτογραφία / Photo by Unsplash on Unsplash

Διαβάστε επίσης:

1 – https://hypertensionwatch.com/2022/07/22/ypertasi-kai-kalokairi/
2 – https://hypertensionwatch.com/2022/07/16/gynekes-kai-ypertasi/
3 – https://hypertensionwatch.com/2022/07/19/ta-kalytera-piesometra/
4 – https://hypertensionwatch.com/2022/07/14/artiriaki-piesi/
5 – https://hypertensionwatch.com/2022/06/16/ypnos-ypertasi/

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα 

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση