Παγκόσμιοι πρωταθλητές στο αλάτι
Το πρόβλημα των υπερτασικών στην Αίγυπτο

Το πρόβλημα των υπερτασικών στην Αίγυπτο και οι πρωτοβουλίες της Αιγυπτιακής Ένωσης Υπέρτασης για το αλάτι

Rehab Sameh

Της Ριχάμπ Σάμεχ / Rehab Sameh

Η υπέρταση όπως σε όλο τον κόσμο έτσι και στην Αίγυπτο χτυπάει κόκκινο. Σύμφωνα με μελέτες, περισσότεροι από το ένα τέταρτο των Αιγυπτίων πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, που αντιστοιχεί στο 26,3% και τα ποσοστά αυξάνονται με την πάροδο της ηλικίας. Μάλιστα το ποσοστό φθάνει πάνω από το 50% μετά την ηλικία των εξήντα ετών, και έχει αποδειχθεί σύμφωνα με αιγυπτιακή μελέτη, ότι περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι έχουν την ασθένεια λόγω της σιωπηλής φύσης της.

Η Αιγυπτιακή Εταιρεία Υπέρτασης αποκάλυψε ορισμένα στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης στους Αιγύπτιους, καθώς και τη λανθασμένη χρήση συσκευών μέτρησης της αρτηριακής πίεσης και προειδοποίησε ότι οι Αιγύπτιοι είναι στην πρώτη θέση στον κόσμο στην κατανάλωση επιτραπέζιου αλατιού.

Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας «Know Your Number» στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για την πρόληψη της υπέρτασης, το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητές του από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Fayoum και διοργάνωσε διαλέξεις ευαισθητοποίησης για πολίτες και νέους γιατρούς σχετικά με τους κινδύνους της υπέρτασης, μεθόδους πρόληψης, σωστής διάγνωσης, μέτρησης αρτηριακής πίεσης αλλά και σακχάρου

Δωρεάν για τους πολίτες

Ο Δρ Soliman Ghareeb, Καθηγητής Καρδιολογίας, στην Ιατρική Σχολή, του Πανεπιστήμιου του Καΐρου και Γενικός Γραμματέας της Αιγυπτιακής Εταιρείας Υπέρτασης, δήλωσε ότι το 80% των συσκευών μέτρησης της πίεσης δεν δίνουν ακριβείς μετρήσεις και οι περισσότερες από αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με μια επιτόπια μελέτη που διεξήχθη από την Εταιρεία, προειδοποιώντας ότι οι παραπλανητικές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης είναι επιβλαβείς για τους πολίτες, αλλά και το κράτος, ως αποτέλεσμα της άσκοπης λήψης φαρμάκων.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αιγυπτιακής Εταιρείας Υπέρτασης πρόσθεσε ότι η συχνότητα της υψηλής αρτηριακής πίεσης στους Αιγύπτιους φτάνει το 30% (πάνω από 30 εκατομμύρια Αιγύπτιοι), σημειώνοντας ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί το θάνατο εκατομμυρίων ενηλίκων ανθρώπων ετησίως σε όλο τον κόσμο με τις ηλικίες τους να κυμαίνονται από 20 έως 60 ετών.

Ο Δρ Wafaa AlArusi, Καθηγητής Καρδιαγγειακών Παθήσεων στην Ιατρική Σχολή Kasr AlAiny, στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και ταμίας της Αιγυπτιακής Εταιρείας Υπέρτασης, επιβεβαίωσε ότι η ένωση, μέσω του Εθνικού Προγράμματος για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και η εκστρατεία «Know Your Number», απευθύνεται στους Αιγυπτίους πολίτες, τις εταιρείες της βιομηχανίας τροφίμων και στην Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων στην Αίγυπτο ενημερώνοντας για το καθεστώς των Οδηγιών για την προσθήκη αλατιού σε επεξεργασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Σημειώνει ότι μελέτες που έγιναν για τον ρυθμό κατανάλωσης αλατιού αποκάλυψαν ότι οι Αιγύπτιοι έχουν τα υψηλότερα ποσοστά απέκκρισης νατρίου στα ούρα στον κόσμο ως αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης επιτραπέζιου αλατιού.

Οι δραστηριότητες της εκστρατείας περιελάμβαναν επίσης την εκπαίδευση ορισμένων φαρμακοποιών, νέων γιατρών και νοσοκόμων για το πώς να χρησιμοποιούν σωστά τις συσκευές μέτρησης της αρτηριακής πίεσης και να αποφεύγουν τις αιτίες λανθασμένης μέτρησης, καθώς και να εξηγούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών πιεσόμετρων.
Βιογραφκό: https://hypertensionwatch.com/2022/08/14/sameh-rehab/
Φωτογραφία /
Photo by Mufid Majnun on Unsplash

Για το αλάτι διαβάστε επίσης:
https://hypertensionwatch.com/2021/11/18/alati-kai-ypertasi-ti-mporoyme-na-kanoyme/
https://hypertensionwatch.com/2021/05/05/proeidopoiisi-poi-apofygete-to-alati/
https://hypertensionwatch.com/2021/03/27/ta-snak-me-ygeiina-ylika-mporei-na-exoun-poly-alati/
https://hypertensionwatch.com/2020/05/24/filos-i-exthros-mas/
https://hypertensionwatch.com/2022/02/26/diatrofikes-systaseis-gia-pathisis-odigos/

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα 

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση