Η μοναξιά σκοτώνει
Η μοναξιά σκοτώνει

Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό για τους ανθρώπους με κοινωνική απομόνωση και μοναξιά / Η λεγόμενη «Γενιά Ζ», όσοι σήμερα είναι 18 έως 22 ετών, θεωρείται ως η πιο μοναχική στην ιστορία

Του Sydney Murphy, Reporter στο HealthDay

Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά θέτουν τους ανθρώπους σε 30% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου από τα δύο, προειδοποιεί μια νέα επιστημονική δημοσίευση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας / American Heart Association (AHA).
Η σχετική δημοσίευση στο «Journal of the American Heart Association» λαμβάνει υπόψη όλα τα τελευταία δεδομένα για το θέμα, το οποίο, όπως επισημάνθηκε, είναι αρκετά σημαντικό από πλευράς δημόσιας υγείας, δεδομένης της αυξανόμενης απομόνωσης πολλών ανθρώπων.

Η δημοσίευση υπογραμμίζει επίσης την έλλειψη δεδομένων σχετικά με παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς σε απομονωμένα ή μοναχικά άτομα. Δημοσιεύτηκε στις 4 Αυγούστου στο Journal of the American Heart Association.

Η Dr. Crystal Wiley Cené, MD, MPH, FAHA
Η Dr. Crystal Wiley Cené MD, MPH *

«Πάνω από τέσσερις δεκαετίες έρευνας έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά συνδέονται και οι δύο με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία», είπε η Dr. Crystal Wiley Cené, επικεφαλής της ομάδας που έγραψε τη δημοσίευση. «Δεδομένης της επικράτησης της κοινωνικής αποσύνδεσης σε όλες τις ΗΠΑ, ο αντίκτυπος στη δημόσια υγεία είναι αρκετά σημαντικός».

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ενηλίκων των ΗΠΑ ηλικίας 65 ετών και άνω είναι κοινωνικά απομονωμένοι και έως και το 47% μπορεί να είναι μόνοι, σύμφωνα με την AHA. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία λόγω παραγόντων όπως η συνταξιοδότηση και η χηρεία.

Ωστόσο, μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δείχνει ότι η πιο μοναχική γενιά είναι η «Generation Z» – οι 18 έως 22 ετών – που μπορεί επίσης να είναι και η πιο απομονωμένη μέχρι σήμερα. Ένας πιθανός λόγος: Αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λιγότερο χρόνο συμμετέχοντας σε ουσιαστικές προσωπικές δραστηριότητες.
Και η πανδημία φαίνεται να έχει χειροτερέψει τα πράγματα μεταξύ των νεότερων και μεγαλύτερων ενηλίκων, καθώς και των γυναικών και των φτωχών.

«Αν και η κοινωνική απομόνωση και το αίσθημα μοναξιάς σχετίζονται, δεν είναι το ίδιο πράγμα», είπε η Dr. Cené, επικεφαλής διαχειριστής για την Ισότητα στην Υγεία, τη Διαφορετικότητα και την Ένταξη, στο University of California San Diego Health. «Τα άτομα μπορούν να ζήσουν μια σχετικά απομονωμένη ζωή και να μην αισθάνονται μοναξιά, και αντίθετα, άτομα με πολλές κοινωνικές επαφές μπορεί να εξακολουθούν να βιώνουν μοναξιά».

Η κοινωνική απομόνωση είναι η σπάνια προσωπική επαφή με άλλα άτομα για κοινωνικές σχέσεις, όπως οικογένεια, φίλους ή μέλη της ίδιας κοινότητας ή θρησκευτικής ομάδας. Μοναξιά είναι όταν νιώθεις ότι είσαι μόνος ή έχεις λιγότερη σχέση με άλλους από ότι επιθυμείς.

Για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της κοινωνικής απομόνωσης και της υγείας της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων και του εγκεφάλου, η συγγραφική ομάδα εξέτασε έρευνα σχετικά με την κοινωνική απομόνωση που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2021. Η ανασκόπηση διαπίστωσε:

  • Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά είναι συχνοί αλλά υποτιμημένοι παράγοντες που επηρεάζουν την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τον εγκέφαλο.
  • Η έλλειψη κοινωνικών σχέσεων σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ιδιαίτερα στους άνδρες.
  • Οι άνθρωποι που ήταν λιγότερο κοινωνικά συνδεδεμένοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα χρόνιου στρες. Η απομόνωση και η μοναξιά συνδέονται με αυξημένη φλεγμονή.
  • Κατά την αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου για κοινωνική απομόνωση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει απομόνωση και η απομόνωση μπορεί να κάνει την κατάθλιψη πιο πιθανή.
  • Η κοινωνική απομόνωση στην παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένους παράγοντες κινδύνου για την υγεία της καρδιάς, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Οι μεταφορές, η στέγαση, η οικογενειακή δυσαρέσκεια, η πανδημία και οι φυσικές καταστροφές είναι μερικοί κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που έχουν επηρεάσει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που συνδέουν την κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά με αυξημένο κίνδυνο χειρότερης υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου γενικά. Ωστόσο, τα δεδομένα σχετικά με τη συσχέτιση με ορισμένα αποτελέσματα, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η άνοια και η γνωστική εξασθένηση είναι αραιά», είπε η Δρ. Σενέ.

Τα ισχυρότερα στοιχεία δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ της κοινωνικής απομόνωσης, της μοναξιάς και του θανάτου από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό, με 32% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και θανάτου από εγκεφαλικό και 29% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

«Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά συνδέονται επίσης με χειρότερη πρόγνωση σε άτομα που έχουν ήδη στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό», είπε η Δρ. Σενέ.

Μαζί με συμπεριφορές που έχουν επιζήμια επίδραση στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, η απομόνωση και η μοναξιά συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας που αναφέρουν οι ίδιοι και με χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Επιπλέον, πολλές μεγάλες μελέτες έχουν βρει σημαντική σχέση μεταξύ της μοναξιάς και της υψηλότερης πιθανότητας καπνίσματος.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθούν, να εφαρμοστούν και να αξιολογηθούν προγράμματα και στρατηγικές για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς στην καρδιαγγειακή και εγκεφαλική υγεία, ιδιαίτερα για τους πληθυσμούς σε κίνδυνο», δήλωσε η Δρ. Cené σε δελτίο τύπου της AHA.

Είπε ότι οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να ρωτούν τους ασθενείς για την κοινωνική τους δραστηριότητα και εάν είναι ικανοποιημένοι με το επίπεδο αλληλεπίδρασής τους με τους φίλους και την οικογένειά τους.

«Θα πρέπει στη συνέχεια να είναι προετοιμασμένοι να παραπέμψουν άτομα που είναι κοινωνικά απομονωμένα ή μοναχικά – ειδικά εκείνα με ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού – σε κοινοτικές υπηρεσίες για να τους βοηθήσουν να συνδεθούν με άλλους», πρόσθεσε.

Οι συγγραφείς της δημοσίευσης, είπαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς η απομόνωση επηρεάζει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, άτομα από μειονοτικές φυλετικές και εθνοτικές ομάδες, LGBTQ άτομα, άτομα με σωματικές ή ακουστικές αναπηρίες, άτομα από αγροτικές περιοχές και μειονεκτούσες περιοχές, ψηφιακά αναλφάβητους και αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, μετανάστες, κρατούμενοι και τα άτομα με περιορισμένους οικονομικούς πόρους.

Η δημοσίευση σημειώνει ότι μελέτες σε ηλικιωμένους έχουν βρει ότι οι παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές σκέψεις και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, καθώς και τα προγράμματα γυμναστικής και οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε κέντρα ηλικιωμένων, υπόσχονται ήδη πολλά για τη μείωση της απομόνωσης και της μοναξιάς.

«Δεν είναι σαφές εάν η πραγματική απομόνωση , η κοινωνική απομόνωση, ή η αίσθηση απομόνωσης, ή και η μοναξιά, έχει μεγαλύτερη σημασία για την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική υγεία, επειδή μόνο λίγες μελέτες έχουν εξετάσει και τα δύο στο ίδιο δείγμα», είπε η Dr. Cené, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Πηγή: American Heart Association, news release, Aug. 3, 2022
Σύνδεσμος: https://journalstar.com/lifestyles/health-med-fit/loneliness-can-be-a-real-heartbreaker-cardiac-experts-warn/article_96fa99b6-c3bb-5610-b589-83b9890b7a2e.html
Σύνδεσμος: https://www.usnews.com/news/health-news/articles/2022-08-05/loneliness-can-be-a-real-heartbreaker-cardiac-experts-warn
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν περισσότερα για τους κινδύνους της μοναξιάς για την υγεία
/ The U.S. Centers for Disease Control and Prevention has more about the health risks of loneliness. Σύνδεσμος: https://www.cdc.gov/aging/publications/features/lonely-older-adults.html
Σύνδεσμοι: 1 – https://www.usnews.com/news/health-news/articles/2022-08-05/loneliness-can-be-a-real-heartbreaker-cardiac-experts-warn
2 – https://www.medscape.com/viewarticle/978644?reg=1

3 – https://newsbulletin247.com/healthcare/147337.html
* Βιογραφικό της Dr. Crystal Wiley Cené, MD, MPH,  FAHA: https://hypertensionwatch.com/2022/08/16/cene-crystal-wiley/
Φωτογραφία /  Photo by Sasha Freemind on Unsplash
Μελέτες:
1 – Effects of Objective and Perceived Social Isolation on Cardiovascular and Brain Health: A Scientific Statement From the American Heart Association / Crystal W. Cené, Theresa M. Beckie, Mario Sims, Shakira F. Suglia, Brooke Aggarwal, Nathalie Moise, Monik C. Jiménez, Bamba Gaye, Louise D. McCullough and the American Heart Association Social Determinants of Health Committee of the Council on Epidemiology and Prevention and Council on Quality of Care and Outcomes Research; Prevention Science Committee of the Council on Epidemiology and Prevention and Council on Cardiovascular and Stroke Nursing; Council on Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology; and Stroke Council  / Originally published: 4 Aug 2022 / https://doi.org/10.1161/JAHA.122.026493 / Journal of the American Heart Association. 2022;0:e026493 / Σύνδεσμος: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.122.026493
2 – Loneliness and social isolation as risk factors for coronary heart disease and stroke: systematic review and meta-analysis of longitudinal observational studies / Nicole K Valtorta, Mona Kanaan, Simon Gilbody, Sara Ronzi, and Barbara Hanratty/ PMID: 27091846 / PMCID: PMC4941172 / DOI: 10.1136/heartjnl-2015-308790 / Σύνδεσμος: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4941172/
3 – Loneliness in the United States: A 2018 National Panel Survey of Demographic, Structural, Cognitive, and Behavioral Characteristics / Liana DesHarnais Bruce 1 2, Joshua S Wu 3, Stuart L Lustig , Daniel W Russell , Douglas A Nemecek, PMID: 31203639 PMCID: PMC7323762, DOI: 10.1177/0890117119856551. Σύνδεσμος: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31203639/
4 – Loneliness and Social Isolation as Risk Factors for Mortality: A Meta-Analytic Review / Julianne Holt-Lunstad, Timothy B. Smith, Mark Baker, Tyler Harris, David Stephenson. First Published March 11, 2015. Σύνδεσμος: https://doi.org/10.1177/1745691614568352
5 – Evaluation of Social Isolation, Loneliness, and Cardiovascular Disease Among Older Women in the US / Natalie M. Golaszewski, PhD; Andrea Z. LaCroix, PhD; Job G. Godino, PhD; Matthew A. Allison, MD, MPH5; JoAnn E. Manson, MD, DrPH; Jennifer J. King, PhD; Julie C. Weitlauf, PhD8; Jennifer W. Bea, PhD7; Lorena Garcia, PhD10; Candyce H. Kroenke, ScD; Nazmus Saquib, PhD; Brad Cannell, PhD, MPH; Steve Nguyen, PhD; John Bellettiere, PhD / JAMA Netw Open. 2022;5(2):e2146461. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.46461 Σύνδεσμος: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2788582#:~:text=Conclusions-,Inthiscohortstudy2Csocialisolationandlonelinesswereindependently,higherriskofCVD .

Διαβάστε επίσης: : https://hypertensionwatch.com/2022/08/16/grammes-boitheias-gia-monaksia/

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα 

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση