Τα σημάδια για καρδιακό σε παιδιά & εφήβους
Τα σημάδια για καρδιακό σε παιδιά & εφήβους

Πώς να αναγνωρίσουν οι γονείς τα συμπτώματα καρδιοπάθειας στα μικρά παιδιά και τους εφήβους

Ο αριθμός των ενηλίκων που ζουν με καρδιακές και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά έχει αναφερθεί ευρέως, αλλά λίγοι από εμάς συνειδητοποιούν ότι η καρδιακή νόσος μπορεί να επηρεάσει και μικρές καρδιές. Και το κάνει σε μεγάλους αριθμούς.

 • Στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο με συγγενή καρδιακή νόσο ή ελάττωμα.
 • Υπολογίζεται ότι 3 έως 5 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως ζουν με χρόνια ρευματική καρδιοπάθεια, τη σοβαρότερη επιπλοκή του ρευματικού πυρετού.
 • Περισσότερα από 4.000 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με τη νόσο Kawasaki, τη μεγαλύτερη αιτία επίκτητης καρδιακής νόσου σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Ενώ ορισμένες παιδιατρικές καρδιακές παθήσεις δεν μπορούν να προληφθούν, υπάρχουν σημάδια που μπορούν να αναζητήσουν οι γονείς και πράγματα που μπορούν να κάνουν που να οδηγήσουν σε έγκαιρη παρέμβαση και καλύτερα αποτελέσματα για τα παιδιά και τους εφήβους τους.

Τι είναι η παιδική καρδιοπάθεια

Οι καρδιακές παθήσεις για τα παιδιά χωρίζονται συνήθως σε δύο κατηγορίες: συγγενείς καρδιοπάθειες ή ελαττώματα που υπάρχουν κατά τη γέννηση και επίκτητη καρδιακή νόσος που αναπτύσσεται καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Τι είναι το συγγενές καρδιακό ελάττωμα

Τα συγγενή καρδιακά ελαττώματα / Congenital heart defects (ΣΝ / CHD) εμφανίζονται σε περίπου 1 στα 100 νεογνά ως αποτέλεσμα της μη σωστής ανάπτυξης της καρδιάς ή των αιμοφόρων αγγείων γύρω από την καρδιά. Αυτά τα ελαττώματα, τα οποία μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά, παρεμβαίνουν στην ικανότητα της καρδιάς να λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Ο Dr. Glen J Iannucci, MD

Στις ΗΠΑ, τα μωρά ελέγχονται για σοβαρές συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες εντός 24 ωρών από τη γέννησή τους. Ωστόσο, ορισμένα συγγενή καρδιακά ελαττώματα, όπως τα ελαττώματα του κολπικού διαφράγματος (τρύπες στα τοιχώματα της καρδιάς), μπορεί να παραμείνουν αδιάγνωστα μέχρι την εφηβεία του παιδιού ή αργότερα.
«Η ανίχνευση καρδιακών παθήσεων στα παιδιά αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ιατρικής κοινότητας από την εφεύρεση του στηθοσκοπίου», λέει ο Glen Iannucci, MD, Παιδοκαρδιολόγος στο Children’s Healthcare of Atlanta Heart Center. «Στην τρέχουσα εποχή, έχουμε γίνει πιο εξελιγμένοι στις μεθόδους μας για τον εντοπισμό καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της προγεννητικής ανίχνευσης συγγενών καρδιακών ελαττωμάτων και ανωμαλιών του ρυθμού».
Παρόλο που μπορεί να ακούσετε ορισμένους γιατρούς να χρησιμοποιούν CHD σε σχέση με συγγενή καρδιοπάθεια, το συγγενές καρδιακό ελάττωμα είναι ο πιο ακριβής όρος. Και οι δύο φράσεις αναφέρονται στο ίδιο πράγμα.

Επίκτητη καρδιοπάθεια

Η επίκτητη καρδιακή νόσος είναι το είδος που συνδέουμε συχνότερα με τους ενήλικες, αλλά τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν επίσης να επηρεαστούν. Οι πιο συχνές επίκτητες καρδιοπάθειες στα παιδιά είναι η ρευματική καρδιοπάθεια και η νόσος Kawasaki.

Τι είναι η ρευματική καρδιοπάθεια

Η ρευματική καρδιοπάθεια είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή του ρευματικού πυρετού, μιας ασθένειας που προκαλείται από τα βακτήρια που ευθύνονται για τον στρεπτόκοκκο στο λαιμό. Το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας μπορεί να παράγει αντισώματα για την καταπολέμηση της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα αντισώματα μπορεί να βλάψουν τις βαλβίδες της καρδιάς, οδηγώντας σε ρευματική καρδιακή νόσο. Τα μη καρδιακά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

♥ – Πόνο στις αρθρώσεις

♥ – Πρήξιμο στις αρθρώσεις

♥ – Εξάνθημα στον κορμό

♥ – Εξάνθημα στους βραχίονες

♥ – Εξογκώματα δέρματος στον καρπό

♥ – Εξογκώματα δέρματος στους αγκώνες

♥ – Εξογκώματα δέρματος στα γόνατα και

♥ – Γρήγορες κινήσεις των άκρων.

Ευτυχώς, λόγω της διαθεσιμότητας φαρμάκων για την καταπολέμηση του στρεπτόκοκκου, η ρευματική καρδιοπάθεια είναι αρκετά σπάνια στις Η.Π.Α.

Τι είναι η νόσος Kawasaki

Η νόσος Kawasaki προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του σώματος να επιτίθεται σε υγιείς ιστούς, δημιουργώντας φλεγμονή στις στεφανιαίες αρτηρίες και στους καρδιακούς μυς. Είναι η κύρια αιτία επίκτητης καρδιακής νόσου στα παιδιά στις ΗΠΑ. Η νόσος Kawasaki εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά της Ασίας ή σε παιδιά καταγωγής Νησιών του Ειρηνικού και τείνει να επηρεάζει περισσότερα αγόρια παρά κορίτσια. Περίπου το 80 τοις εκατό των παιδιών που διαγιγνώσκονται είναι κάτω των 5 ετών.
Τα μη καρδιακά συμπτώματα της νόσου Kawasaki περιλαμβάνουν πυρετό που διαρκεί πέντε ή περισσότερες ημέρες, εξάνθημα, κόκκινα ή αιματοβαμμένα μάτια, πρησμένα ή ραγισμένα χείλη, μια κόκκινη γλώσσα «φράουλα», πρησμένα χέρια και πόδια και πρησμένους λεμφαδένες.
Επιπλέον, πολλοί γονείς εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη, πιθανά πρόδρομα συμπτώματα για σοβαρά προβλήματα όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Άλλα σημάδια καρδιακών προβλημάτων στα παιδιά

Τα σημάδια των καρδιακών προβλημάτων στα παιδιά ποικίλλουν ανάλογα με την πάθηση, την ηλικία του παιδιού και εάν η καρδιακή πάθηση ή ασθένεια αποκτήθηκε πριν από τη γέννηση ενός παιδιού ή κατά την παιδική ηλικία.

Καρδιακά προβλήματα στα μωρά

Τα σημάδια πιθανών καρδιακών προβλημάτων στα βρέφη μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία στην απόκτηση βάρους
 • Μπλε χρώμα στα χείλη, τη γλώσσα ή τα νύχια
 • Δυσκολία στη σίτιση
 • Γρήγορη ή πολύ γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, ακόμη και όταν ξεκουράζετε
 • Κουράζεται εύκολα ενώ τρώει
 • Εφίδρωση κατά το τάισμα

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας εμφανίζει οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια ή συμπτώματα.

Καρδιακά προβλήματα σε μικρά παιδιά

Στα μικρά παιδιά, αναζητήστε:

 • Λιποθυμία κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης ή δραστηριότητας
 • Παλμούς της καρδιάς / ένας χτύπος της καρδιάς που φαίνεται αστείος ή τρεμάμενος σε ένα παιδί
 • Δύσπνοια ενώ παίζει ή είναι ξύπνιο
 • Πόνο στο στήθος

Καρδιακά προβλήματα στους εφήβους

Τα σημάδια της καρδιακής νόσου στους εφήβους είναι παρόμοια με εκείνα στα μικρότερα παιδιά. Συνήθως, οι έφηβοι που δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό θα έχουν ήδη υποβληθεί σε φυσική εξέταση από τον παιδίατρό τους που περιελάμβανε ερωτήσεις για να προσπαθήσουν να βοηθήσουν στην έγκαιρη καταγραφή πιθανών καρδιακών προβλημάτων. Ωστόσο, εάν ο έφηβος αθλητής σας παραπονιέται για πόνο στο στήθος ή οποιοδήποτε άλλο καρδιακό σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, σκεφτείτε να προγραμματίσετε μια εξέταση και αξιολόγηση από έναν παιδοκαρδιολόγο.

Σημάδια καρδιακών προβλημάτων που μπορεί να έχετε παραλείψει

Ανεξάρτητα από την ηλικία, η επίμονη δυσκολία στην αναπνοή είναι ένα σημάδι μιας πιθανής παιδιατρικής καρδιακής πάθησης,  που συχνά παραβλέπεται. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τα αναπνευστικά προβλήματα με αναπνευστικά προβλήματα και όχι με κάτι που σχετίζεται με την καρδιά. Εάν το παιδί σας έχει σταθερά αναπνευστικά προβλήματα ή έχει διαγνωστεί με αναπνευστική πάθηση που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία, μια συμβουλή είναι ο έλεγχος από έναν παιδοκαρδιολόγο.  Θα μπορούσε να είναι ένα ευεργετικό επόμενο βήμα.
Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει μια υποκείμενη καρδιακή πάθηση, συζητήστε το ανοιχτά με τον παιδίατρο του παιδιού σας. Ζητήστε από τον παιδίατρο να αξιολογήσει το παιδί σας για να σας βοηθήσει να καθορίσετε ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνησή σας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής ή παραπομπή σε παιδοκαρδιολόγο.
«Ο στόχος έχει μετατοπιστεί όχι μόνο στον εντοπισμό του προβλήματος, αλλά και στη βελτιστοποίηση της υγείας ενός παιδιού από την αρχή, έτσι ώστε να μπορούν να ζήσει μια όσο το δυνατόν πιο υγιή και δραστήρια ζωή», λέει ο Δρ Iannucci.

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε σε έναν παιδοκαρδιολόγο

Μπορεί να είναι συντριπτικό να μαθαίνετε ότι το παιδί σας έχει καρδιακή πάθηση, αλλά αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να καθοδηγήσετε τη συζήτηση με τον καρδιολόγο του παιδιού σας:

 • Πώς θα επηρεάσει αυτή η διάγνωση το παιδί μου και την ικανότητά του να τρέχει, να παίζει και να είναι παιδί;
 • Ποια πορεία θεραπείας προτείνετε για αυτή τη διάγνωση;
 • Υπάρχουν κίνδυνοι με αυτό το είδος θεραπείας;
 • Τι μπορώ να κάνω ως γονέας για να βοηθήσω στην επιβράδυνση της εξέλιξης της πάθησης;

Παρά το πόσο τρομακτικό μπορεί να φαίνεται να έχεις ένα παιδί με καρδιακό πρόβλημα, οι πρόοδοι της σύγχρονης ιατρικής έχουν βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα για την παιδιατρική καρδιοπάθεια και τα περισσότερα παιδιά με καρδιακές παθήσεις μεγαλώνουν υγιή και μπορούν να ευδοκιμήσουν.

Σύνδεσμος: https://www.choa.org/parent-resources/heart/signs-of-heart-problems-in-children-and-teens
Βιογραφικό
Dr. Glen J Iannucci, MD : https://hypertensionwatch.com/2022/09/01/iannucci-j-glen/
Φωτογραφία /
Photo by CDC on Unsplash

Διαβάστε επίσης:
https://hypertensionwatch.com/2021/06/08/mikra-paidia-megalytero-baros-ipsiloteri-artiriaki-piesi/     
https://hypertensionwatch.com/2021/05/29/i-apnoia-sta-paidia-fernei-ypertasi/
https://hypertensionwatch.com/2022/04/29/i-othones-afksanoun-ton-kindino-ypertasis/

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα 

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση