Αντιυπερτασικό πρωί ή βράδυ
Αντιυπερτασικό πρωί ή βράδυ

Η βραδινή δόση του φαρμάκου για την υπέρταση δεν είναι καλύτερη από την πρωινή δόση

Από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία / European Society of Cardiology / Συνέδριο ESC 2022

Η μελέτη / δοκιμή TIME παρουσιάστηκε σε μια συνεδρία Hot Line στις 26 Αυγούστου 2022 στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας / European Society of Cardiology / ESC 2022 στη Βαρκελώνη, στην Ισπανία με θέμα: Καρδιαγγειακή Φαρμακοθεραπεία.

Μια πραγματιστική τυχαιοποιημένη μελέτη / δοκιμή σε περισσότερους από 21.000 ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση-υπέρταση που παρακολουθήθηκε για περισσότερα από πέντε χρόνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προστασία από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και θάνατο από αγγειακό επεισόδιο δεν επηρεάζεται από το εάν τα αντιυπερτασικά φάρμακα λαμβάνονται το πρωί ή το βράδυ. Η καθυστερημένη έρευνα παρουσιάστηκε σε μια συνεδρία Hot Line στις 26 Αυγούστου 2022 στο Συνέδριο ESC 2022 (1) και έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενα ευρήματα που πρότειναν ένα πολύ μεγάλο καρδιαγγειακό όφελος από τη νυχτερινή δόση (2).

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση-υπέρταση παγκοσμίως (3). Η υψηλή αρτηριακή πίεση-υπέρταση είναι η κύρια παγκόσμια αιτία πρόωρου θανάτου, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν δέκα εκατομμύρια θανάτους το 2015, εκ των οποίων 4,9 εκατομμύρια οφείλονταν σε ισχαιμική καρδιακή νόσο και 3,5 εκατομμύρια οφείλονταν σε εγκεφαλικό . Η νυχτερινή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας των καρδιαγγειακών εκβάσεων από την μέτρηση της αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της ημέρας και υπάρχουν προηγούμενες ενδείξεις ότι τα αντιυπερτασικά φάρμακα που λαμβάνονται το βράδυ και όχι το πρωί μειώνουν την αρτηριακή πίεση τη νύχτα σε μεγαλύτερο βαθμό(4). Η μελέτη Hygia2 έδειξε προηγουμένως προστατευτική επίδραση της νυχτερινής δόσης στα καρδιαγγειακά συμβάντα, αλλά αυτή η μελέτη έχει δεχτεί κριτική(5).

Η TIME ήταν μια με μεγάλη προοπτική, τυχαιοποιημένη δοκιμή που διεξήχθη για να ελεγχθεί εάν η βραδινή δόση αντιυπερτασικών φαρμάκων βελτίωσε μείζονα καρδιαγγειακά αποτελέσματα σε σύγκριση με την πρωινή δόση (6). Οι ενήλικες που έπαιρναν τουλάχιστον ένα αντιυπερτασικό φάρμακο και με έγκυρη διεύθυνση email επιστρατεύτηκαν μέσω διαφήμισης στην κοινότητα, από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, και από βάσεις δεδομένων ασθενών που είχαν συναινέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αφού οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν στον ιστότοπο της δοκιμής TIME (http://www.timestudy.co.uk) και επιβεβαιώθηκε η καταλληλότητά τους, τυχαιοποιήθηκαν 1:1 (ένας προς έναν)  για να λάβουν τη συνήθη αντιυπερτασική τους φαρμακευτική αγωγή το πρωί ή το βράδυ. Το σύνθετο πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν η νοσηλεία για μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή μη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο από αγγειακό περιστατικό, με πρόθεση τη θεραπεία του πληθυσμού. Πληροφορίες για νοσηλεία και θανάτους λήφθηκαν από τους συμμετέχοντες μέσω email και μέσω σύνδεσης αρχείων με εθνικές βάσεις δεδομένων και συλλέχθηκαν περαιτέρω δεδομένα από οικογενειακούς γιατρούς και νοσοκομεία τα οποία κρίθηκαν ανεξάρτητα από μια επιτροπή που δεν είχε ενημέρωση ως προς τον κατανεμημένο χρόνο δοσολογίας.

Συνολικά 21.104 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν, 10.503 σε βραδινή δόση και 10.601 σε πρωινή δόση. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 65 έτη, το 58% ήταν άνδρες και το 98% ήταν λευκοί. Η διάμεση διάρκεια παρακολούθησης ήταν 5,2 έτη, αλλά ορισμένοι παρέμειναν στη μελέτη για περισσότερα από εννέα χρόνια. Το κύριο καταληκτικό σημείο εμφανίστηκε σε 362 (3,4%) συμμετέχοντες στην ομάδα βραδινής δόσης και 390 (3,7%) στην ομάδα πρωινής δόσης. Τα αποτελέσματα δε διέφεραν σε προκαθορισμένες αναλύσεις υποομάδων. Η λήψη φαρμάκων το βράδυ δεν ήταν επιβλαβής.

Ο κύριος ερευνητής, καθηγητής Thomas MacDonald του Πανεπιστημίου του Dundee, UK είπε: «Η TIME ήταν μια από τις μεγαλύτερες καρδιαγγειακές μελέτες που έγιναν ποτέ και παρέχει μια οριστική απάντηση στο ερώτημα εάν τα φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να λαμβάνονται το πρωί ή το βράδυ. Η δοκιμή διαπίστωσε ξεκάθαρα ότι το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο αγγειακός θάνατος συνέβησαν σε παρόμοιο βαθμό ανεξάρτητα από τον χρόνο χορήγησης. Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση-υπέρταση θα πρέπει να λαμβάνουν τακτικά τα αντιυπερτασικά φάρμακά τους σε ώρα της ημέρας που τους βολεύει και ελαχιστοποιεί τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες».

 Παραπομπές και σημειώσεις

(1) –  Η μελέτη / δοκιμή TIME συζητήθηκε κατά τη διάρκεια:

  • Hot Line Session 1 την Παρασκευή 26 Αυγούστου στις 14:00 έως τις 15:15 CEST στο αμφιθέατρο της Βαρκελώνης.
  • Το Trialist – TIME την Παρασκευή 26 Αυγούστου στις 16:00 έως τις 16:20 CEST στην τηλεοπτική σκηνή του ESC.

(2) – Hermida RC, Crespo JJ, Domínguez-Sardiña M, et al. Η θεραπεία υπέρτασης πριν τον ύπνο βελτιώνει τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου: το Hygia Chronotherapy Trial. Eur Heart J. 2020;41:4565–4576.

(3) – Williams B, Mancia G, Spiering W, et al. 2018 ESC/ESH Οδηγίες για τη διαχείριση της αρτηριακής υπέρτασης. Eur Heart J. 2018; 39:3021–3104.

(4) – Hermida RC, Ayala DE. Η χρονοθεραπεία με τον αναστολέα / angiotensin του μετατρεπτικού ενζύμου ραμιπρίλη / enzyme inhibitor ramipril  στην ιδιοπαθή υπέρταση βελτίωσε τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης με τη δοσολογία πριν τον ύπνο. Hypertension. 2009; 54:40-46.

(5) – Ho CLB, Chowdhury EK, Doust J, et al. Η επίδραση της λήψης φαρμάκων μείωσης της αρτηριακής πίεσης τη νύχτα στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια συστηματική ανασκόπηση. J Hum Hypertens. 2021; 35:308-314.

(6) – Rorie DA, Rogers A, Mackenzie IS, et al. Μέθοδοι μιας μεγάλης προοπτικής, τυχαιοποιημένης, ανοιχτής ετικέτας / open-label, τυφλής μελέτης τελικού σημείου που συγκρίνει την πρωινή έναντι της βραδινής δόσης σε υπερτασικούς ασθενείς: η μελέτη Θεραπεία το πρωί έναντι της βραδυνής (TIME). BMJ Open. 2016; 6: e010313.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία / European Society of Cardiology (ESC)

Η ESC συγκεντρώνει επαγγελματίες υγείας από περισσότερες από 150 χώρες, οι οποίοι εργάζονται για να προωθήσουν την καρδιαγγειακή ιατρική και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν μακρύτερη και υγιέστερη ζωή.

Σχετικά με το ESC Congress 2022

Είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση καρδιαγγειακών επαγγελματιών στον κόσμο, που διαδίδει πρωτοποριακή επιστήμη τόσο επιτόπου όσο και διαδικτυακά – από τις 26 έως τις 29 Αυγούστου 2022. Εξερευνήστε το επιστημονικό πρόγραμμα. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες από το Γραφείο Τύπου της ESC στη διεύθυνση press@escardio.org.

Πηγή: European Society of Cardiology (ESC). Σύνδεσμος: https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Evening-dosing-of-blood-pressure-medication-not-better-than-morning-dosing
Φωτογραφία / Photo by Hypertensionwatch.com   

Διαβάστε επίσης:

https://hypertensionwatch.com/2021/10/15/i-epomenh-mera-meta-apo-ena-kardiako/  https://hypertensionwatch.com/2022/02/02/apothikeysi-proteinis-i-bradiflegis-bomba-ton-aggeion/
https://hypertensionwatch.com/2022/05/06/meioste-kata-66-ton-kindyno-egkefalikou-apo-klironomikotita/

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα 

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση