Κακάο για την υπέρταση
Κακάο για την υπέρταση

Το κακάο που δείχνει να μειώνει την αρτηριακή πίεση ίσως μπορεί να προσφέρει θεραπεία για την υπέρταση

Από το www.healthline.com

  • Περίπου 116 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, πολλοί από τους οποίους δεν την έχουν υπό έλεγχο.
  • Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση κακάο μείωσε την αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες, προσφέροντας αποτελέσματα για μελλοντικές θεραπείες της υπέρτασης.
  • Αν και τα αποτελέσματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα, η κατανάλωση περισσότερων προϊόντων σοκολάτας δεν είναι μια συνιστώμενη στρατηγική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Αντίθετα, οι υγιεινές για την καρδιά δίαιτες, όπως η δίαιτα DASH και η μεσογειακή διατροφή, συνιστώνται σε άτομα με υπέρταση.

Οι άνθρωποι που ζουν με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό, δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων / Centers for Disease Control and Prevention (CDC), 116 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες – σχεδόν οι μισοί από το σύνολο των ενηλίκων – έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και πολλοί δεν την έχουν υπό έλεγχο.
«Η υπέρταση επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος», είπε ο Δρ Μάικλ Γκόιφμαν, επικεφαλής καρδιολογίας και διευθυντής ηχοκαρδιογραφίας στο νοσοκομείο Long Island Jewish Forest Hills στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, το Healthline. «Εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και νεφρική βλάβη μεταξύ άλλων επιπλοκών».
Συχνά συνιστώνται διατροφικά πρωτόκολλα υγιεινής διατροφής για την καρδιά για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).
Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition δείχνει ότι η κατανάλωση κακάο πλούσιου σε φλαβανόλη θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της αρτηριακής ακαμψίας, προσφέροντας συναρπαστικές συνέπειες για μελλοντικές θεραπείες.

Φλαβανόλες κακάο και αρτηριακή πίεση

Οι φλαβανόλες – μια υποομάδα φλαβονοειδών – είναι μια φυτική ένωση που βρίσκεται σε κοινά τρόφιμα και ποτά όπως το τσάι, τα βατόμουρα, το κόκκινο κρασί και το κακάο.
Το κακάο εξάγεται από κόκκους κακάο, τους λιπαρούς σπόρους που βρίσκονται στο κακαόδεντρο Theobroma. Πλούσιο σε φλαβανόλες, το κακάο προτείνεται να έχει δράση μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Dr. Christian Heiss FESC
O Καθηγητής Dr. Christian Heiss FESC είναι Καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής

Μάλιστα, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το κακάο και τα προϊόντα σοκολάτας πλούσια σε φλαβανόλη προκαλούν βραχυπρόθεσμη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υγιείς ενήλικες. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις δεν είναι πλήρως κατανοητές.
Για τη νέα μελέτη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Surrey ξεκίνησαν να ανακαλύψουν εάν οι φλαβανόλες του κακάο μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες χωρίς να τη μειώνουν τις ημέρες που ήταν ήδη υπό έλεγχο.
Αρκετές ημέρες, οι ερευνητές έδωσαν σε 11 συμμετέχοντες έξι κάψουλες φλαβανόλης κακάο (περίπου 860 χιλιοστόγραμμα) ή έξι κάψουλες εικονικού φαρμάκου που περιείχαν καστανή ζάχαρη, σε εναλλασσόμενες ημέρες.
Στους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης ένα πιεσόμετρο του βραχίονα και ένα κλιπ δακτύλου που μετρά την ταχύτητα παλμικού κύματος (PWV) για τη μέτρηση της αρτηριακής ακαμψίας.
«Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αρτηριακή ακαμψία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, επομένως είναι σημαντικό να διερευνήσουμε καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων», δήλωσε ο Dr. Christian Heiss, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

Καμία επίδραση όταν η αρτηριακή πίεση ήταν χαμηλή

Η αρτηριακή πίεση και η PWV των συμμετεχόντων μετρήθηκαν πριν από την κατανάλωση των καψουλών κακάο και κάθε 30 λεπτά μετά για τις πρώτες τρεις ώρες και στη συνέχεια κάθε ώρα για τις επόμενες 9 ώρες.
Τα ευρήματα της μελέτης σημειώνουν ότι η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά περίπου 1,4 mmHg σε διάστημα 12 ωρών.
Τα αποτελέσματα εντοπίστηκαν επίσης 8 ώρες μετά την κατανάλωση κακάο, μια «δεύτερη αιχμή» που οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια του εντέρου μεταβολίζουν τις φλαβανόλες.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η αρτηριακή πίεση και η αρτηριακή ακαμψία μειώνονταν στους συμμετέχοντες μόνο εάν ήταν υψηλή και ότι δεν υπήρχε καμία επίδραση όταν η αρτηριακή πίεση ήταν χαμηλή το πρωί.

Θα μπορούσε το κακάο να θεραπεύσει την υπέρταση;

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου, η νέα έρευνα «μειώνει τις ανησυχίες ότι το κακάο ως θεραπεία για την αυξημένη αρτηριακή πίεση θα μπορούσε να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μειώνοντας την αρτηριακή πίεση όταν δεν αυξάνεται».
Αυτό σημαίνει ότι το κακάο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη.
Ωστόσο, ο Δρ Mehrdad Rezaee, καρδιολόγος στο νοσοκομείο O’Connor στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημείωσε ότι η νέα έρευνα είχε ορισμένους περιορισμούς.
«Οι ερευνητές δεν δοκίμασαν αυτή την ουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε κλινικά σχετική κατάσταση», είπε ο Rezaee. «Έτσι, αυτή τη στιγμή, αυτή παραμένει μια υπόθεση που αντιμετωπίστηκε σε ένα πολύ ελεγχόμενο περιβάλλον».

Τα αποτελέσματα δεν ήταν κλινικά σημαντικά

«Οι υγιείς άνθρωποι βιώνουν ένα εύρος αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας», εξήγησε η Δρ Jill Grounds, καρδιολόγος της Memorial Hermann Medical Group. «Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση δεν είναι στάσιμη 120/80».
Σύμφωνα με τον Grounds, η ανακάλυψη ενός «έξυπνου» φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση είναι «μεγάλα νέα».
«Αν δημιουργηθεί ένα «έξυπνο» φάρμακο που είχε διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα με την ανάγκη – αυξάνοντας το αποτέλεσμα σε περιόδους υψηλότερης αρτηριακής πίεσης και μειώνοντας την επίδρασή του σε περιόδους χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης, αυτό θα ήταν σίγουρα μια σημαντική ανακάλυψη», είπε ο Grounds.
Παρά αυτές τις επιπτώσεις, ο Grounds τόνισε ότι το μέγεθος της επίδρασης που παρατηρήθηκε σε αυτή τη μελέτη δεν είναι κλινικά σημαντικό.
«Τα περισσότερα αντιυπερτασικά φάρμακα μειώνουν τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά τουλάχιστον 10-15 mmHg», είπε.

«Τα ευρήματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή»

Ο Δρ Έρικ Σταλ, ειδικός διαγνωστικής καρδιολογίας και πρόληψης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Staten Island, είπε ότι η μελέτη «προκαλεί σκέψεις» αλλά θα πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή.
«Αυτή η μικρή μελέτη με υγιείς εθελοντές έδειξε ελάχιστη μείωση της αρτηριακής πίεσης τις ώρες μετά την κατάποση 862 mg φλαβανόλης κακάο», είπε ο Dr. Stahl.
«Αν και είναι ενδιαφέρον να σκεφτούμε τις πιθανές φυσιολογικές επιδράσεις του κακάο στην αρτηριακή πίεση, χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού μπορέσουμε να το συμπεριλάβουμε στη θεραπεία της υπέρτασης».
Τόνισε επίσης ότι η μείωση που παρατήρησαν οι συμμετέχοντες ήταν απίθανο να έχει σημαντικό κλινικό αντίκτυπο.

Διατροφικές συστάσεις για την υγεία της καρδιάς

Ο Dr.Stahl εξέφρασε την ανησυχία του ότι όσοι ζουν με υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία θα λάβουν αυτή τη μελέτη ως σύσταση για να καταναλώνουν προϊόντα σοκολάτας που τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος.
«Θα ήθελα να δω μια πιο ισχυρή απάντηση σε ασθενείς που έχουν διάγνωση υπέρτασης», είπε ο Dr. Stahl.
«Προς το παρόν, προτείνω πάντα τη DASH και τη μεσογειακή δίαιτα για τους ασθενείς μου με υπέρταση».

Επίλογος  

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι φλαβανόλες κακάο θα μπορούσαν να μειώσουν με ασφάλεια την αρτηριακή πίεση σε υγιείς ανθρώπους, αλλά απαιτούνται ακόμη πιο αυστηρές μελέτες για να καθοριστεί εάν τα προϊόντα με κακάο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία της υπέρτασης.
Ενώ ορισμένοι ειδικοί λένε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες, επειδή η μελέτη ήταν μικρή, τα αποτελέσματα δεν ήταν κλινικά σημαντικά.
Η κατανάλωση περισσότερης σοκολάτας, η οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη και λίπος, δεν συνιστάται σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και άλλες χρόνιες παθήσεις.
Αντίθετα, οι ειδικοί συνιστούν διατροφικά πρωτόκολλα υγιεινής διατροφης για την καρδιά, όπως η DASH και η μεσογειακή δίαιτα για να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης).

Μελέτες:
1 – Cocoa Shown to Reduce Blood Pressure and Arterial Stiffness in First Real-Life Study /
July 26, 2022 / Source: University of Surrey / Summary: Cocoa only reduces blood pressure and arterial stiffness when elevated, a new study finds. / Σύνδεσμος: https://www.surrey.ac.uk/news/cocoa-shown-reduce-blood-pressure-and-arterial-stiffness-first-real-life-study
2 – Assessing Variability in Vascular Response to Cocoa With Personal Devices: A Series of Double-Blind Randomized Crossover n-of-1 Trials / Mariam Bapir 1, Paola Campagnolo 2, Ana Rodriguez-Mateos 3, Simon S. Skene 1 and Christian Heiss 1,4* / ORIGINAL RESEARCH article / Front. Nutr., 13 June 2022 / Sec. Nutrition and Metabolism / https://doi.org/10.3389/fnut.2022.886597 /  
Σύνδεσμος: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.886597/full

Σύνδεσμος: https://www.healthline.com/health-news/cocoa-shown-to-lower-blood-pressure-may-offer-treatment-for-hypertension
Βιογραφικό Dr. Christian Heiss: https://hypertensionwatch.com/2022/09/03/heiss-christian/
Φωτογραφία / Photo by hypertensionwatch.com

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα 

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση