Η ομάδα Α κινδυνεύει από  εγκεφαλικό
Η ομάδα αίματος Α κινδυνεύει από εγκεφαλικό

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ παρουσιάζει ότι πριν τα 60 το εγκεφαλικό επισκέπτεται περισσότερο την ομάδα αίματος Α από την Ο – Υπάρχει όμως λύση

Dr. Braxton D. Mitchell, PhD, MPH
Ο Braxton Mitchell, Ph.D., MPH, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ

Έρευνα της  Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ / University of Maryland School of Medicine (UMSOM) αναφέρει ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού πριν από την ηλικία των 60 ετών, ενώ τα άτομα με τύπο Ο έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο.

 • Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τον συνολικό κίνδυνο εγκεφαλικού. Αυτά περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, την κατανάλωση μεσογειακής διατροφής και την τακτική άσκηση. – Άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία και η γενετική δεν μπορούν να μετριαστούν.

Ο τύπος αίματος σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό πριν την ηλικία των 60 ετών.

Στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μαιρυλαντ που δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου 2022, οι ερευνητές έκαναν μια μετα-ανάλυση 48 μελετών στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 17.000 άτομα με εγκεφαλικό και περισσότερα από 570.000 άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ομάδας αίματος και του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού. Αναφέρουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο για πρώιμη έναρξη εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο συμβαίνει πριν από την ηλικία των 60 ετών.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες ανά ομάδα αίματος και το συνέκριναν με την κατάσταση του εγκεφαλικού: πρώιμο εγκεφαλικό, όψιμο εγκεφαλικό και όχι εγκεφαλικό. Μερικά από τα αποτελέσματα περιελάμβαναν:

 • Τα άτομα με πρώιμο εγκεφαλικό είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ομάδα αίματος Α και λιγότερο πιθανό να έχουν ομάδα αίματος Ο σε σύγκριση με άτομα που έπαθαν εγκεφαλικό σε μεταγενέστερη ηλικία ή άτομα που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό.
 • Τα άτομα με πρώιμο και όψιμο εγκεφαλικό είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ομάδα αίματος Β σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.

Μετά την προσαρμογή για το φύλο και άλλους παράγοντες, οι ερευνητές ανέφεραν:

 • Τα άτομα με ομάδα αίματος Α είχαν 18 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο πρώιμου εγκεφαλικού από εκείνους με διαφορετικούς τύπους αίματος
 • Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο είχαν 12 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να πάθουν πρώιμο εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους με άλλους τύπους αίματος

Η άμεση σχέση μεταξύ της ομάδας αίματος και του εγκεφαλικού δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί. Επιπλέον, μόνο το 35% των συμμετεχόντων στη μελέτη δεν ήταν ευρωπαϊκής καταγωγής, επομένως τα ευρήματα μπορεί να μην είναι συνεπή μεταξύ φυλετικών και εθνοτικών ομάδων.

Οι Τύποι αίματος

Η μελέτη περιελάμβανε τις ομάδες αίματος Α, ΑΒ, Β και Ο.

Οι τέσσερις κύριες ομάδες αίματος καθορίζονται από την παρουσία ή την απουσία αντιγόνων, πρωτεϊνών που μπορούν να πυροδοτήσουν μια ανοσολογική αντίδραση στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό / American Red Cross.

 • Ομάδα αίματος Α – Το αντιγόνο Α βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και το αντίσωμα Β βρίσκεται στο πλάσμα
 • Ομάδα αίματος Β – Το αντιγόνο Β βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και το αντιγόνο Α βρίσκεται στο πλάσμα
 • Ομάδα αίματος ΑΒ – Και οι δύο τύποι αντιγόνου βρίσκονται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και κανένας δεν βρίσκεται στο πλάσμα
 • Ομάδα αίματος Ο – Κανένας τύπος αντιγόνου δεν βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια, και τα δύο βρίσκονται στο πλάσμα

Η γνώση της ομάδας αίματος ενός ατόμου είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια μιας μετάγγισης αίματος, επειδή το σώμα θα μπορούσε να απορρίψει το αίμα εάν ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο  επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Braxton Mitchell, Ph.D., MPH,  λέει ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν θρόμβους αίματος, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό.

Ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια

Το 2020, σχεδόν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πέθαναν από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με την American Heart Association Trusted Source. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού. Εμφανίζεται όταν εμποδίζεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο

«Τα εγκεφαλικά συμβαίνουν ξαφνικά», είπε ο Dr. Basit Rahim, νευρολόγος νευρο-κρίσιμης φροντίδας αγγείων και ιατρικός διευθυντής του Stroke στο Providence Mission Hospital, και συνέχισε: «Μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και δεν κάνουν διακρίσεις. Συμπτώματα που αφορούν προβλήματα ισορροπίας, προβλήματα όρασης (όπως διπλή ή θολή όραση), πτώση προσώπου, αδυναμία βραχίονα ή δυσκολία ομιλίας, θα πρέπει να αξιολογούνται αμέσως. Υπάρχει ένα στενό χρονικό διάστημα στο οποίο οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να σταματήσουν ένα εγκεφαλικό».

Οι γυναίκες

Οι γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν:

 • Πόνο στο πρόσωπο, στα χέρια ή στα πόδια
 • Λόξιγκα
 • Ναυτία
 • Πόνο στο στήθος
 • Αίσθημα παλμών
 • Δυσκολία στην αναπνοή

Η πιο κοινή αιτία ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού είναι ένας θρόμβος αίματος που διακόπτει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να μετριαστούν, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου ή της γενετικής, δεν μπορούν να μετριαστούν. «Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στο εγκεφαλικό», είπε ο Dr. Basit Rahim. “Η πιθανότητα εγκεφαλικού σχεδόν διπλασιάζεται κάθε 10 χρόνια μετά την ηλικία των 55 ετών. Αξίζει να σημειωθεί η επέκταση της ιατρικής και της επιστήμης για τη διερεύνηση γενετικών παραγόντων κινδύνου για το εγκεφαλικό”.

«Ο τύπος αίματός σας είναι ένας μη τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλοαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού», είπε η Dr. Sandra Narayanan, αγγειακη νευρολόγος και νευρο-επεμβατικη χειρουργός στο Pacific Stroke & Neurovascular Center στο Pacific Neuroscience Institute στην Καλιφόρνια.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι ασυνήθιστα σε νεότερους ενήλικες, αλλά μπορούν ακόμα να συμβούν. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke, περίπου το 10% έως 15% των εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνουν σε ενήλικους μεταξύ 18 και 50.

«Οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, η χρήση καπνού και η παχυσαρκία, είναι επίσης συνηθισμένοι στους νεότερους ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό», δήλωσε ο Dr. Deepak Kumar Gulati, αγγειοχειρουργός που συνεργάζεται με το The Ohio State University Wexner Medical Center. Και συνέχισε: «Εκτός από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, πιο συγκεκριμένες αιτίες για πρώιμη έναρξη εγκεφαλικού περιλαμβάνουν θρόμβους αίματος, αγγειίτιδα, καρδιακά προβλήματα και ενδοφλέβια χρήση φαρμάκων. Υπάρχει ένα σημαντικό γενετικό συστατικό για ασθενείς με εγκεφαλικό κάτω των 60 ετών, σε σύγκριση με εκείνους άνω των 60 ετών».
Αν και τα ισχαιμικά εγκεφαλικά συμβαίνουν συνήθως ξαφνικά, μερικοί άνθρωποι έχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια.
«Πριν τα ισχαιμικά εγκεφαλικά μπορεί να προηγηθεί ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο / transient ischemic attack (TIA), ένα «προειδοποιητικό εγκεφαλικό» ή «μίνι-εγκεφαλικό» που παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα εγκεφαλικού και συνήθως διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά», εξήγησε ο Dr. Gulati. «Το ίδιο το TIA δεν προκαλεί μόνιμο τραυματισμό στον εγκέφαλο, αλλά η έγκαιρη αναγνώριση του TIA παρέχει την ευκαιρία για αρχική αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη ενός μείζονος εγκεφαλικού επεισοδίου».

Πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων

«Έως και το 80 τοις εκατό των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής», είπε η Dr. Narayanan.

Λέει ότι ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Διακοπή του καπνίσματος
 • Κρατήστε ένα πιεσόμετρο στο σπίτι εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και κάνετε μετρήσεις καθημερινά. Σημειώστε τις και φέρτε το αρχείο καταγραφής στα ραντεβού του γιατρού σας.
 • Τρώγοντας μια Μεσογειακή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και ξηρούς καρπούς.
 • Άσκηση – σε οποιαδήποτε μορφή, ακόμα κι αν είναι μόλις 10 λεπτά την ημέρα στην αρχή.
 • Μάθετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας

«Η συνέπεια είναι το κλειδί για τη διατήρηση των συνηθειών υγιεινού τρόπου ζωής», είπε η Dr. Narayanan.

Μελέτες:

1 – Η Μελέτη της  Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ / University of Maryland School of Medicine (UMSOM) : Contribution of Common Genetic Variants to Risk of Early Onset Ischemic Stroke / DOI: https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000201006 / Σύνδεσμος: https://n.neurology.org/content/early/2022/08/31/WNL.0000000000201006
2 – Risk Factors for Ischemic Stroke in Younger Adults /A Focused Update / Mary G. George / Originally published12 Feb 2020 / https://doi.org/10.1161/STROKEAHA.119.024156 / Σύνδεσμος: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.119.024156
♦ –  Οι στατιστικές της American Heart Association (AHA). Σύνδεσμος:
extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.heart.org/-/media/PHDFiles-2/ScienceNews/2/2022-HeartandStrokeStatUpdate/2022-StatUpdateAtaGlance.pdf
♦ – Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός:  Δεδομένα για το αίμα και τις ομάδες αίματος / American Red Cross – Facts About Blood and Blood Types. Σύνδεσμος:  
https://www.redcrossblood.org/donate-blood/blood-types.html?gclid=CjwKCAjw6raYBhB7EiwABge5Kkz0KGDHYs_KBu8NGz-aAHRQWGbdNdiitOK1pNfuuoqkze3KDb-rHhoCrC0QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
Πηγή: https://www.healthline.com/health-news/blood-type-may-be-linked-to-risk-of-stroke-before-age-60#Stroke-risk-factors
Βιογραφικό του
Dr. Braxton D. Mitchell: https://hypertensionwatch.com/2022/09/07/mitchell-braxton-d/
Φωτογραφία / Photos by Hypertensionwatch.com

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα 

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση