Η βαθιά αναπνοή ρίχνει την πίεση
Αναπνευστικές ασκήσεις αποτρέπουν την υπέρταση

Αναπνευστικές ασκήσεις αποτρέπουν την υπέρταση σύμφωνα με μελέτη και το κλειδί μπορεί να βρίσκεται στο αν τις αρχίσετε από νεαρή ηλικία

Dr. Andrew Allen

Ο Ερευνητής Dr. Andrew Allen είναι καθηγητής Ανατομίας και Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης / University of Melbourne

Οι απλές ασκήσεις αναπνοής μπορεί μια μέρα να είναι ένα πολλά υποσχόμενο προληπτικό μέτρο κατά της υπέρτασης ή της ασυνήθιστα υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μια μελέτη. Το κλειδί μπορεί να βρίσκεται στο να ξεκινήσετε αυτές τις ασκήσεις αναπνοής νωρίς, αντί να περιμένετε μέχρι να προκύψουν προβλήματα.

Χρησιμοποιώντας ένα ζωικό μοντέλο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης της Αυστραλίας και στο Πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας, και από άλλα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα εντόπισαν δραστηριότητα μεταξύ των νευρώνων που ελέγχουν την αναπνοή και την αρτηριακή πίεση κατά τα πρώιμα στάδια της ιδιοπαθούς υπέρτασης.

«Με τη διακοπή της δραστηριότητας μεταξύ αυτών των δύο ομάδων νευρώνων κατά την εφηβεία, μπορέσαμε να μειώσουμε δραματικά την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης) στην ενήλικη ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Andrew Allen, σε Δελτίο Τύπου.

Οι ασκήσεις αναπνοής

Ο πιο συνηθισμένος τύπος υπέρτασης, ο οποίος ευθύνεται για το 95 τοις εκατό των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), θα μπορούσε μια μέρα να προληφθεί με ασκήσεις αναπνοής εάν γίνει αντιληπτή αρκετά νωρίς.

Ακόμα κι αν δεν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η άσκηση βαθιάς αναπνοής προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ανακούφιση από το στρες.

Η βασική υπέρταση, σε αντίθεση με τη δευτεροπαθή υπέρταση, συνήθως δεν έχει αναγνωρίσιμη αιτία και αναπτύσσεται αργά κατά τη διάρκεια πολλών ετών, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Ο Dr. Allen πιστεύει ότι η έναρξη ασκήσεων αναπνοής ή άλλων πιθανών θεραπειών για την πρόληψη της υπέρτασης είναι πιο αποτελεσματική όταν εκτελούνται σε νεαρή ηλικία. Κατά την εφηβεία, το νευρικό σύστημα εξακολουθεί να μπορεί να τροποποιηθεί, αλλά κατά την ενήλικη ζωή οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο κυκλωμάτων ήταν σταθερές. Επομένως, η αρτηριακή πίεση μπόρεσε να μειωθεί, αλλά ήταν μόνο μια προσωρινή λύση.

Όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τη νευρική δραστηριότητα, παρατήρησαν αλλαγές στην αρτηριακή πίεση με κάθε αναπνοή.

Ο Dr. Allen σημειώνει ότι η μελέτη της ομάδας του, που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism, παραλληλίζεται με αυτό που οι αθλητές και οι ανατολικές φιλοσοφίες γνώριζαν από καιρό για την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό.

«Οι αθλητές του δίαθλου πρέπει να ρυθμίζουν την αναπνοή τους για να επιβραδύνουν τον καρδιακό τους ρυθμό πριν πυροβολήσουν με τουφέκι και οι ανατολικές πρακτικές διαλογισμού όπως η γιόγκα και η πραναγιάμα έδιναν πάντα έμφαση στην αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο», είπε ο Dr. Allen.

Η Mayo Clinic αναφέρει τη χαλάρωση και τη βαθιά αναπνοή ως σπιτική θεραπεία για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης). Ο ιστότοπός τους σημειώνει ότι ορισμένες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων πολλών εφαρμογών, προωθούν τη βαθιά αναπνοή, αλλά «είναι αμφίβολο εάν αυτές οι συσκευές έχουν σημαντική επίδραση στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης». Άλλες θεραπείες στο σπίτι για τον τρόπο ζωής που βοηθούν στον έλεγχο και την πρόληψη της υπέρτασης περιλαμβάνουν τη διαχείριση του στρες, την υγιεινή διατροφή, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πολλοί άνθρωποι με ιδιοπαθή υπέρταση είναι κατά τα άλλα υγιείς, δραστήριοι ενήλικες που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

«Κατανοώντας ποιοι παράγοντες πρόβλεψης της υπέρτασης είναι εύκολο να αξιολογηθούν, ίσως είμαστε σε καλύτερη θέση να προσφέρουμε έγκαιρη θεραπεία σε προ-υπερτασικούς ασθενείς», είπε ο καθηγητής Dr. Allen.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 1 στους 3 Αμερικανούς ενήλικες έχει προϋπέρταση, που σημαίνει ότι η αρτηριακή τους πίεση είναι πάνω από το μέσο όρο, αλλά δεν εμπίπτει στην κατηγορία της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης). Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα, επομένως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι την έχουν. Όμως, ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι είναι να την μετρήσετε.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ /
Centers for Disease Control and Prevention (CDC), ορισμένες συμπεριφορές που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) περιλαμβάνουν το κάπνισμα, το πολύ αλάτι στη διατροφή σας, την έλλειψη σημαντικής σωματικής δραστηριότητας και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Πηγή: 1 – https://www.unimelb.edu.au/newsroom/news/2017/april/breathing-your-way-to-preventing-high-blood-pressure
2 –
https://www.medicaldaily.com/simple-breathing-exercises-may-one-day-prevent-hypertension-key-may-lie-when-416587
Μελέτες:
1 – PreBötzinger complex neurons drive respiratory modulation of blood pressure and heart rate / Andrew Allen κ.α. / DOI: 10.7554/eLife.57288 /
2020-06-15  / Σύνδεσμος: https://elifesciences.org/articles/57288
2 – Perirenal adipose afferent nerves sustain pathological high blood pressure in rats /June 2022/ DOI:10.1038/s41467-022-30868-6 / Σύνδεσμος:
https://www.researchgate.net/publication/361111763_Perirenal_adipose_afferent_nerves_sustain_pathological_high_blood_pressure_in_rats/
Οδηγίες για πρόληψη της υπέρτασης από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ / Centers for Disease Control and Prevention (CDC) στα αγγλικά: https://www.cdc.gov/bloodpressure/prevent.htm
Mayo Clinic: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410
Βιογραφικό του Dr. Andrew Allen: https://hypertensionwatch.com/2022/09/10/allen-andrew/
Φωτογραφία / Photo by William Farlow on Unsplash

Διαβάστε επίσης:

https://hypertensionwatch.com/2021/11/18/alati-kai-ypertasi-ti-mporoyme-na-kanoyme/
https://hypertensionwatch.com/2021/05/05/proeidopoiisi-poi-apofygete-to-alati/
https://hypertensionwatch.com/2021/03/27/ta-snak-me-ygeiina-ylika-mporei-na-exoun-poly-alati/
https://hypertensionwatch.com/2020/05/24/filos-i-exthros-mas/
https://hypertensionwatch.com/2022/02/26/diatrofikes-systaseis-gia-pathisis-odigos/

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα 

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση