2 στους 10 ρωτάνε για υπέρταση
2 στους 10 ρωτάνε για υπέρταση

Ποιες είναι οι αναζητήσεις του κόσμου στο διαδίκτυο για φλέγοντα θέματα της υγείας εκτός του κορονοϊού

Στη μελέτη των αναζητήσεων για να εντοπιστούν ποια ερωτήματα ήταν πιο δημοφιλή στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021 βρέθηκε ότι τα θέματα καλύπτουν τα πάντα, από την περιποίηση του δέρματος έως τις διασημότητες και φυσικά την υγεία.

Παρόλο που η πανδημία ήταν στην πρώτη γραμμή της συλλογικής μας σκέψης, πολλά άλλα ερωτήματα σχετικά με την υγεία πυροδότησαν το  ενδιαφέρον μας παγκοσμίως. Ακολουθούν οι 10 κορυφαίες δημοφιλείς αναζητήσεις υγείας τον περασμένο χρόνο που δεν σχετίζονται άμεσα με τον COVID-19.

Τι προκαλεί την υψηλή αρτηριακή πίεση;

Περίπου το 47% των Αμερικανών ενηλίκων έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση (γνωστή και ως υπέρταση), η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία / American Heart Association (AHA).

Η υπέρταση αναπτύσσεται συνήθως χωρίς συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου και σπάνια είναι αποτέλεσμα μίας αιτίας. Αντίθετα, η AHA λέει ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες κινδύνου. Μερικά είναι κληρονομικά και αμετάβλητα όπως:

 • Ηλικία: Όσο μεγαλύτερος είσαι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.
 • Οικογενειακό ιστορικό, όπως η ύπαρξη ενός ή περισσότερων στενών συγγενών με ιστορικό υπέρτασης.
 • Φυλή: Οι Αφρο-αμερικανοί, για παράδειγμα, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τροποποιηθούν είναι:

 • Κάπνισμα
 • Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
 • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • Το στρες
 • Η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο(αλάτι)

Σε μικρό αριθμό περιπτώσεων, η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) προκαλείται από άλλη προϋπάρχουσα κατάσταση υγείας όπως εγκυμοσύνη, καρδιακά προβλήματα ή νεφρική διαταραχή. Αυτή ονομάζεται δευτερογενής υπέρταση, η οποία συνήθως εξαφανίζεται όταν επιλυθεί η αρχική κατάσταση υγείας.

Πώς να μειώσω την αρτηριακή πίεση;

Το 2019, σχεδόν μισό εκατομμύριο θάνατοι στις ΗΠΑ οφείλονταν σε υπέρταση ή είχαν υπέρταση ως παράγοντα που συνέβαλε στην κατάληξη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ / Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Ευτυχώς, η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) μπορεί να αντιμετωπιστεί ή με φάρμακα ή να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Μπορείτε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση με:

 • Διατήρηση υγιούς βάρους
 • Τακτική άσκηση
 • Μειώνοντας την πρόσληψη νατρίου (αλάτι) σε λιγότερο από 2,3 γραμμάρια την ημέρα
 • Διακοπή του καπνίσματος τσιγάρου ή άλλων προϊόντων καπνού
 • Να κοιμηθείτε αρκετά

Τι είναι το RSV;

Ο αναπνευστικός ιός RSV είναι ένας κοινός αναπνευστικός ιός που έχει ως αποτέλεσμα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, όπως καταρροή,ο  βήχας, το φτέρνισμα και ο συριγμός, σύμφωνα με τα CDC. Μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού ή μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένες επιφάνειες ή ανθρώπους.

Μόλις οι άνθρωποι εμφανίσουν συμπτώματα, συνήθως 4-6 ημέρες μετά τη μόλυνση από τον ιό. Οι περισσότεροι αναρρώνουν σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ο RSV αποτελεί πιο σοβαρή απειλή για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους. Ευθύνεται για έως και 500 θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών ετησίως και 14.000 θανάτους ετησίως ασθενείών άνω των 65 ετών.

Αν και ο RSV δεν είναι κάτι καινούργιο, τα κρούσματα μειώθηκαν το 2020 χάρη στα πρωτόκολλα υγείας που σχετίζονται με τον COVID, όπως η κάλυψη του προσώπου με μάσκα και η κοινωνική απόσταση. Ωστόσο, μετά από μια αύξηση των κρουσμάτων RSV σε όλο τον Νότο των ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι, τα CDC εξέδωσαν μια συμβουλή για την υγεία. Η συμβουλή προειδοποίησε ότι επειδή τα βρέφη και τα νήπια είχαν λιγότερη έκθεση στον ιό το προηγούμενο έτος, ο κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών που σχετίζονται με τον RSV, όπως βρογχίτιδα ή η πνευμονία, έχει αυξηθεί.

Είναι η πνευμονία μεταδοτική;

Ναι, η πνευμονία μπορεί να είναι μεταδοτική, αλλά όλα εξαρτώνται από το είδος της πνευμονίας που μιλάμε. Για παράδειγμα, η πνευμονία που προκαλείται από βακτήρια ή ιό μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, η μυκητιασική πνευμονία δεν είναι μεταδοτική. Αυτός ο τύπος πνευμονίας εμφανίζεται συνήθως αφού άτομα ανοσοκατεσταλμένα έχουν εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες ορισμένων μυκήτων, που συνήθως βρίσκονται στο έδαφος ή στα περιττώματα πουλιών.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από μια μεταδοτική μορφή πνευμονίας πλένοντας τακτικά τα χέρια σας και αποφεύγοντας άτομα που είναι άρρωστα. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει το εμβόλιο κατά της γρίπης και το εμβόλιο COVID-19, καθώς η πνευμονία είναι επιπλοκή και των δύο ασθενειών.

Γιατί είμαι πάντα κουρασμένος;

Ενώ ο πιο πιθανός ένοχος της συνεχούς κόπωσης είναι ο ύπνος λιγότερο από 7-9 ώρες τη νύχτα, υπάρχουν και άλλες πιθανές εξηγήσεις. Μερικοί λόγοι για να νιώθετε πάντα κουρασμένοι περιλαμβάνουν:

 • Συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η μη αρκετή άσκηση ή οι λιγότερο θρεπτικές επιλογές τροφίμων
 • Αναιμία, είναι όταν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας είναι χαμηλός και επομένως δεν μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο στα όργανά σας, κάτι που συνήθως οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου
 • Κατάθλιψη ή άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως άγχος
 • Προβλήματα θυρεοειδούς, επειδή ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που σχετίζονται με την ενέργεια
 • Υπνική άπνοια, η οποία προκαλεί το κλείσιμο των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου και η οποία αναγκάζει το άτομο να ξυπνήσει

Αυτές είναι οι πιο συχνές αιτίες κόπωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς

Τι προκαλεί τις πέτρες στα νεφρά;

Ο κύριος ρόλος των νεφρών σας είναι να απομακρύνουν τα απόβλητα και τα υγρά από το αίμα σας. Η υπερβολική συσσώρευση αποβλήτων μπορεί να σχηματίσει σκληρά κομμάτια που μοιάζουν με βότσαλο από μέταλλα και αλάτι που ονομάζονται πέτρες στα νεφρά.

Ενώ μερικοί άνθρωποι έχουν προδιάθεση για πέτρες στα νεφρά, άλλοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα να σχηματιστούν. Αυτά περιλαμβάνουν το να μην πίνετε αρκετό νερό ή να τρώτε μια διατροφή πλούσια σε νάτριο (αλάτι) και ζωικές πρωτεΐνες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικού και Νεφρικών Νοσημάτων των ΗΠΑ / National Institute of Diabetes and Digestive & Kidney Diseases (NIDKK).

Πόσες θερμίδες πρέπει να φάω;

Ο αριθμός των θερμίδων που πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο ποικίλλει πολύ ανάλογα με το ύψος, το βάρος, την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, μια μέτρια δραστήρια γυναίκα μεταξύ 26 και 50 ετών θα πρέπει να τρώει περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα σύμφωνα με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές 2015-2020 που αναπτύχθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Το θέμα είναι ότι το να μετράτε συνεχώς θερμίδες δεν είναι καθόλου απαραίτητο.  «Μερικές φορές μπορεί να είναι επιβλαβές για άτομα που έχουν μια πιο συναισθηματική σχέση με το σώμα τους και τους αριθμούς του και νιώθουν άγχος σχετικά με το μέτρημα. Η καταμέτρηση θερμίδων μπορεί στην πραγματικότητα να είναι καταστροφική ψυχολογικά.
Πώς να υπολογίσετε ακριβώς πόσες θερμίδες χρειάζεστε για να χάσετε βάρος, ρωτήστε έναν διατροφολόγο.

Πώς να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα είναι πολύ συχνή, καθώς επηρεάζει 16 στους 100 ενήλικες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το NIDKK. Αν και ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας θα εξαρτηθεί από το τι την προκαλεί, γενικά μπορείτε να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα με:

 • Πίνοντας περισσότερο νερό
 • Αποφυγή καφεΐνης και αλκοόλ (και τα δύο αφυδατώνουν)
 • Τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως πλιγούρι βρώμης, δαμάσκηνα και ποπ κορν
 • Λήψη καθαρτικών που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή (αλλά συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας για αυτά)

Πώς να απαλλαγείτε από τον λόξυγκα;

Δεν υπάρχει αλάνθαστο τέχνασμα για να νικήσετε τον λόξυγκα και τις περισσότερες φορές θα εξαφανιστεί μόνος του μέσα σε λίγα λεπτά, είπε η Jennifer Boozer, DO, ειδική οικογενειακής ιατρικής στο Keck Medicine στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. Ωστόσο, αν δεν τα αντέχετε ούτε ένα δευτερόλεπτο ακόμα, μπορείτε να δοκιμάσετε σπιτικές θεραπείες όπως:

 • Παίρνοντας βαθιές, αργές αναπνοές
 • Πίνοντας νερό
 • Κρατώντας την αναπνοή σας για 5-10 δευτερόλεπτα
 • Σκάζοντας ένα μπαλόνι
 • Το να έχετε κάποιον να σας νοιάζεται

Ο στόχος καθεμιάς από αυτές τις μεθόδους εξάλειψης του λόξυγκα είναι να διαταράξει το σχέδιο συστολής του διαφράγματος σας, γνωστού και ως ο μυς κάτω από τους πνεύμονές σας που είναι η αιτία αυτών των ακούσιων σπασμών.

Τι προκαλεί τον λόξυγκα;

Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη συντάξει μια εξαντλητική λίστα με όλους τους λόγους που μπορεί να έχετε λόξυγκα. Ωστόσο, γνωρίζουν ότι ορισμένες δραστηριότητες,  όπως το να τρώτε ή να πίνετε πολύ γρήγορα, να πίνετε ανθρακούχα ποτά ή να είσαστε υπερβολικά ενθουσιασμένοι, μπορούν να ερεθίσουν το διάφραγμα ή τα γύρω νεύρα, με αποτέλεσμα τον  λόξυγκα.

Ο λόξυγκας μπορεί ακόμη να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, όπως τα φάρμακα για το άγχος, οι βενζοδιαζεπίνες, ή ιατρικών καταστάσεων όπως η παλινδρόμηση οξέος από το στομάχι.

Πηγές:
https://trends.google.com/trends/yis/2021/US/
https://trends.google.com/trends/explore?q=health&geo=US
https://trends.google.gr/trends/yis/2021/GLOBAL/
https://www.health.com/mind-body/trending-health-questions-2021

Φωτογραφία / Photo by Ga on Unsplash

Διαβάστε επίσης:
♦ –  Αρτηριακή πίεση: https://hypertensionwatch.com/2022/07/14/artiriaki-piesi/
♦ –  Η αρτηριακή υπέρταση με απλά λόγια: https://hypertensionwatch.com/2022/02/23/i-artiriaki-piesi-me-apla-logia/
♦ –  Βασικό εργαλείο διάγνωσης η μέτρηση πίεσης εκτός ιατρείου: https://hypertensionwatch.com/2022/03/29/vasiko-ergaleio-diagnosis-i-metrisi-piesis-ektos-iatreiou/
♦ –  9 Μύθοι και Αλήθειες για την Υπέρταση: https://hypertensionwatch.com/2021/03/18/9-mythoi-kai-alitheies-stin-ypertasi/
♦ –  Υπέρταση και Γυμναστική: https://hypertensionwatch.com/2022/01/31/ipertasi-kai-gymnastiki/
♦ –  Μειώνουν βότανα και μπαχαρικά την αρτηριακή πίεση; :  https://hypertensionwatch.com/2022/05/15/meionoun-botana-kai-mpaxarika-tin-artiriaki-piesi/  ♦ –  Μέτρηση πίεσης και στα δύο χέρια: https://hypertensionwatch.com/2021/01/19/metrisi-piesis-kai-sta-dio-xeria/
♦ – Η σημασία του νεφρού και οι φυσιολογικές λειτουργίες του: https://hypertensionwatch.com/2022/04/17/i-simasia-toy-nefrou-kai-i-fysiologikes-leitourgies-tou/

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα 

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση