Τα δόντια φέρνουν… άνοια
Τα χαλασμένα δόντια φέρνουν... άνοια

Τα άτομα που διατηρούν καλή στοματική υγεία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης σύμφωνα με μελέτη του Σεπτεμβρίου 2022

  • Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές λένε ότι τα άτομα που διατηρούν καλή στοματική υγεία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης.

  • Οι ειδικοί λένε ότι η καλή υγεία των δοντιών μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο στόμα και να μειώσει τον κίνδυνο μιας ποικιλίας ασθενειών και καταστάσεων.

  • Οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να επιτύχετε καλή στοματική υγεία βουρτσίζοντας τα δόντια σας δύο έως τρεις φορές την ημέρα και επισκεπτόμενοι έναν οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο.

Τα άτομα με κακή οδοντική υγιεινή έχουν 21% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή τους.

Αυτό σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 στο Journal of the American Geriatrics Society, η οποία διαπίστωσε ότι η κακή στοματική υγεία καθώς και η απώλεια δοντιών αύξησαν τον κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης.

«Από κλινική άποψη, τα ευρήματά μας τονίζουν τη σημασία της παρακολούθησης και της διαχείρισης της περιοδοντικής υγείας στο πλαίσιο της πρόληψης της άνοιας», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Δεδομένης της επίδρασης της περιοδοντικής υγείας στην γνωστική επιδείνωση, οι επαγγελματίες στοματικής υγείας είναι σε θέση να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν στις πρώιμες αλλαγές στην περιοδοντική υγεία και τη στοματική αυτοφροντίδα», πρόσθεσαν.

Η Maria del Cielo Barragan-King, DDS, Ph.D., οδοντίατρος στο Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου του Κάνσας, λέει ότι τα ευρήματα είναι μια σημαντική υπενθύμιση του ρόλου που παίζει η στοματική υγιεινή στη συνολική υγεία.

«Το στόμα μας είναι γεμάτο βακτήρια (καλά και κακά). Χρειαζόμαστε αυτά τα βακτήρια για να ζούμε σε ισορροπία και όταν λείπει η οδοντική μας υγιεινή, τα κακά βακτήρια μπορούν να αυξηθούν και να εγκατασταθούν στα ούλα μας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα βακτήρια μπορούν να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο και να συμμετάσχουν σε νευροεκφυλισμό που θα μειώσει τελικά τη γνωστική μας υγεία».

«Η στοματική υγεία είναι σημαντική για τη συνολική ποιότητα της ζωής μας. Η φροντίδα του στόματός μας είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα του σώματός μας. Το στόμα μας είναι πιο εκτεθειμένο στο περιβάλλον και είναι η είσοδος σε ολόκληρο το σώμα μας», πρόσθεσε.

Μια προσεκτική ματιά στην υγεία των δοντιών

Η περιοδοντική υγεία αναφέρεται στην υγεία των ούλων, των οστών και των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την περιοδοντική υγεία με συστηματικές παθήσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Οι περιοδοντικές παθήσεις μπορεί να ξεκινήσουν στα αρχικά στάδια της ουλίτιδας, όταν τα ούλα μπορεί να αιμορραγούν ή να είναι πρησμένα ή κόκκινα. Εάν οι περιοδοντικές παθήσεις εξελιχθούν στην πιο σοβαρή τους μορφή, γνωστή ως περιοδοντίτιδα, τα ούλα μπορεί να απομακρυνθούν από τα δόντια και τα δόντια να χαλαρώσουν ή να πέσουν εντελώς.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ / Centers for Disease Control and Prevention (CDC) , σχεδόν ενηλίκων των ΗΠΑ άνω των 30 ετών έχουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου. Περίπου το 70% των άνω των 65 ετών έχουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου.

Τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένα άτομο έχει περιοδοντική νόσο περιλαμβάνουν δυσοσμία του στόματος, ευαίσθητα ή χαλαρά δόντια και δυσκολίες στη μάσηση.

Τι αποκαλύπτει η μελέτη

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η φλεγμονή που προκαλείται από την περιοδοντίτιδα θα μπορούσε να είναι ένας από τους μηχανισμούς μέσω των οποίων η κακή περιοδοντική υγεία συνδέεται με την άνοια και την γνωστική έκπτωση.

«Τα ευρήματα αυτής της ανασκόπησης μπορεί να υποδεικνύουν τη συμμετοχή πολλαπλών μηχανισμών στη συσχέτιση μεταξύ της περιοδοντικής και της γνωστικής υγείας. Η περιοδοντίτιδα προτείνεται ότι διευκολύνει την ανάπτυξη νευροφλεγμονής μέσω συστηματικής φλεγμονής», έγραψαν.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η έρευνα προστίθετε σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που συνδέουν τη στοματική υγεία με τη συστημική υγεία

«Ένας από τους υποθετικούς μηχανισμούς με τους οποίους δημιουργούνται αυτές οι συνδέσεις, είναι ότι όταν έχετε φλεγμονή στα ούλα. Αυτό επιτρέπει την είσοδο, ας πούμε, των βακτηρίων που προκαλούν ασθένεια στη συστημική κυκλοφορία. Και τότε αυτά τα συστατικά βρίσκουν το δρόμο τους μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και φτάνουν σε όργανα σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου», δήλωσε η Yvonne Hernandez-Kapila, DDS, Ph.D., αναπληρώτρια κοσμήτορας της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

«Υποτίθεται ότι μέρος του μηχανισμού, το πώς αυτό προκαλείται, είναι από νευροφλεγμονή», πρόσθεσε. «Έτσι, τα βακτήρια όπως ακριβώς προκαλούν φλεγμονή στα ούλα, αν βρουν το δρόμο τους και τα συστατικά τους βρουν το δρόμο τους προς άλλα συστήματα οργάνων, η ιδέα είναι ότι θα προκαλέσουν φλεγμονή σε αυτά τα σημεία».

Πώς να διατηρήσετε καλή στοματική υγεία

Οι ειδικοί λένε ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να προστατεύσουν τα δόντια, τα ούλα και τη γενική τους υγεία είναι να ξεκινήσουν με τη βασική στοματική υγιεινή.
«Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για επαγγελματικό καθαρισμό και εξέταση. Αντιμετωπίστε την ουλίτιδα και την περιοδοντική νόσο όταν χρειάζεται. Η χρήση οδοντικού νήματος θα καθαρίσει τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στη συλλογή βακτηρίων», είπε η Δρ Barragan-King.

«Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξεις συνήθειες, η περιοδοντική νόσος μπορεί να ελεγχθεί με τη βοήθεια ενός οδοντιάτρου, αλλά εξαρτάται από τον ασθενή να συνεχίσει να φροντίζει τα δόντια του κάθε μέρα», σημείωσε.

Η μελέτη: Periodontal health, cognitive decline, and dementia: A systematic review and meta-analysis of longitudinal studies / Sam Asher MPH, Ruth Stephen PhD, Päivi Mäntylä PhD, Anna Liisa Suominen PhD, Alina Solomon PhD / First published: 08 September 2022 / https://doi.org/10.1111/jgs.17978 / Σύνδεσμος: https://agsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jgs.17978
Οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ /Centers for Disease Control and Prevention (CDC):Σύνδεσμος: https://www.cdc.gov/oralhealth/conditions/periodontal-disease.htm
Πηγές:
https://www.healthline.com/health-news/brushing-flossing-every-day-may-reduce-risk-of-dementia#What-the-study-reveals
https://www.babylondentalcare.com/flossing-your-teeth-may-protect-against-cognitive-decline/
Φωτογραφία / Photo by Diana Polekhina on Unsplash

Διαβάστε επίσης: 
Περιοδοντίτιδα = υπέρταση: https://hypertensionwatch.com/2020/04/18/periodontitida-ypertasi/

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση