Yπέρταση – θάνατος στην εγκυμοσύνη
Yπέρταση - θάνατος στην εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες της γενιάς Z και οι Millennials δηλαδή νέες σε ηλικία μαμάδες είναι δύο φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση στην εγκυμοσύνη

Από το NorthWestern University

Dr. Sadiya S. Khan
Η Dr. Sadiya S. Khan  
Μια μελέτη του 2022 από το Northwestern Medicine διαπιστώνει ότι οι γυναίκες της γενιάς Ζ (1997 – 2012) (1) και οι γυναίκες της γενιάς Μιλένιαλ (Millennial 1981 – 1996) (2) έχουν περίπου δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα υψηλότερα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) επιμένουν ακόμη και μετά την προσαρμογή για τις διαφορές ηλικίας κατά την εγκυμοσύνη.

  • Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αυξάνεται στην εγκυμοσύνη και αποτελεί κύρια αιτία μητρικού θανάτου
  • Η υπέρταση στην εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού στη μητέρα και με το μωρό να είναι πρόωρο ή να πεθάνει

Οι γυναίκες της γενιάς Ζ και οι γυναίκες της Μιλένιαλ έχουν περίπου δύο φορές  περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία περιλαμβάνει προεκλαμψία και υπέρταση κύησης, σε σύγκριση με έγκυες της γενιάς Βaby Βoomers (1946-1964). Αυτό ισχύει ακόμη και μετά την προσαρμογή για τις διαφορές ηλικίας στην εγκυμοσύνη, αναφέρει η νέα μελέτη του Northwestern Medicine.

Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί μέχρι τώρα πιστεύεται ότι οι αυξήσεις στα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οφείλονται στο γεγονός ότι οι γυναίκες μένουν έγκυες σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ωστόσο, αυτή η πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι τα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι υψηλότερα μεταξύ των γυναικών από πιο πρόσφατες γενιές, ανεξάρτητα από την ηλικία τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τις γενεαλογικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν, υποθέτουμε ότι αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην παρατηρούμενη γενετική παρακμή στην υγεία της καρδιάς», δήλωσε μια από τους συγγραφείς της μελέτης η Dr. Sadiya Khan. Είναι επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine και ιατρός  Northwestern Medicine. «Βλέπουμε ότι περισσότερες γυναίκες στις πιο πρόσφατες γενιές μπαίνουν σε εγκυμοσύνη με παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία». Η Dr. Khan είπε, ότι το διακύβευμα είναι υψηλό.

«Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η κύρια αιτία θανάτου τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό», είπε ο Khan. «Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού στη μητέρα και αυξημένο κίνδυνο να γεννηθεί πρόωρα το μωρό, να περιοριστεί η ανάπτυξη του ή να πεθάνει».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 24 Αυγούστου 2020, στο JAMA Open Network (*).

Προηγούμενη έρευνα από το Northwestern και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ / Centers for Disease Control and Prevention (CDC) έχει επισημάνει τον σχεδόν διπλασιασμό των ποσοστών υπέρτασης στην εγκυμοσύνη την τελευταία δεκαετία.

Στην πραγματικότητα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Μillennials έχουν ήδη διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) κατά τη διάρκεια της πρώτης τους εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την Dr. Khan.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη πολλών γενεών που ξεπερνά την ηλικία της μητέρας ή το ημερολογιακό έτος του τοκετού για να κατανοήσει τα μοτίβα της υπέρτασης στην εγκυμοσύνη», είπε η Dr. Khan. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν εξετάζουμε την κληρονομιά των ουσιαστικών φυλετικών και εθνοτικών ανισοτήτων σε αυτήν την κατάσταση υψηλού κινδύνου που επηρεάζει όχι μόνο τη μαμά αλλά και το μωρό. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο  της υγείας των γενεών ξεκινώντας τη ζωή με φτωχότερη υγεία της καρδιάς».

«Το μήνυμα για την Κλινική και τη Δημόσια Υγεία από αυτήν την εργασία είναι η ανάγκη να διευρύνουμε την προοπτική μας για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και να επεκτείνουμε την εστίασή μας στην πρόληψη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα μεταξύ νεότερων ατόμων που παραδοσιακά δεν θεωρούνταν υψηλού κινδύνου», είπε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Dr.  Νάταλι Κάμερον / Natalie Cameron είναι καθηγήτρια ιατρικής στο Feinberg και γιατρός στη Northwestern Medicine.

Η Dr. Khan, είπε ότι οι φορητές τεχνολογίες υγείας (π.χ. φορητές συσκευές) και οι ευκαιρίες τηλε-υγείας /εξ αποστάσεως υγείας, έχουν ανοίξει ευκαιρίες για δικαιότερη βελτίωση της παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης. «Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να είναι σωτήρια και να βελτιώσουν την υγεία των μελλοντικών γενεών ξεκινώντας από τη γέννηση», είπε η  Dr. Khan.

Η μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας δεδομένα από το National Vital Statistics System Natality Database, το οποίο περιέχει πληροφορίες από Πιστοποιητικά Γέννησης για όλες τις ζώντες γεννήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη επικεντρώθηκε στις πρώτες εγκυμοσύνες ατόμων μεταξύ 1995-2019 και συμπεριέλαβε δεδομένα από περισσότερα από 38 εκατομμύρια άτομα. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν τα ποσοστά των υπερτασικών διαταραχών της εγκυμοσύνης ομαδοποιημένα με βάση το έτος γέννησης της μητέρας (μητρική κοόρτη / cohort γέννησης) και την αυτοπροσδιοριζόμενη φυλή ή εθνικότητα.

1 – https://el.wikipedia.org/wiki/Γενιά_Ζ
2 – https://el.wikipedia.org/wiki/Μιλένιαλ

(*) – Η μελέτη: «Συσχετισμός έτους γέννησης εγκύων ατόμων με τάσεις στις υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1995-2019» από τη Natalie A. Cameron, MD; Lucia C. Petito, PhD; Nilay S. Shah, MD, MPH; Amanda M. Perak, MD, MS; Janet M. Catov, PhD, MS; Natalie A. Bello, MD, MPH; Simon Capewell, DSc, MD; Martin O’Flaherty, MD, MSc, PhD; Donald M. Lloyd-Jones, MD, ScM; Philip Greenland, MD; William A. Grobman, MD, MBA και Sadiya S. Khan, MD, MS / 24 Αυγούστου 2022, JAMA Network Open /DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2022.28093 /  Σύνδεσμος: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2795600
Σύνδεσμος : https://scitechdaily.com/gen-z-and-millennials-twice-as-likely-to-develop-hypertension-in-pregnancy/  
Βιογραφικό της Dr. Sadiya S. Khan: https://hypertensionwatch.com/2022/09/19/khan-s-sadiya/
Φωτογραφία / Photo by Alexander Grey on Unsplash

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα 

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση