Αλλαγή στη φαρμακολογική αντιμετώπιση της Υπέρτασης 
Αλλαγή στη φαρμακολογική αντιμετώπιση της Υπέρτασης

Η πρωτοβουλία HEARTS δίνει πολύ καλά αποτελέσματα και δείχνει το δρόμο για το τι πρέπει να γίνει στη θεραπεία της υπέρτασης παγκοσμίως 

Του Καθηγητή Donald DiPette της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου της Νότιας Καρολίνας, Κολούμπια, Η.Π.Α. / Από την Παγκόσμια Λίγκα Υπέρτασης (WHL)

Dr. Donald DiPette

Ο Dr. Donald DiPette της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου της Νότιας Καρολίνας, Κολούμπια,  Η.Π.Α, έλαβε το Βραβείο Αριστείας “Detlev Ganten” για την Υπέρταση και την Εφαρμογή στη Γενική Υγεία από το WHL 22

Είναι τιμή που βραβεύτηκα από το WHL 2022 με το Βραβείο Αριστείας «Detlev Ganten» στην Υπέρταση και την Εφαρμογή στη Γενική Υγεία.
Η Υπέρταση παραμένει μία από τις κύριες αιτίες, αν όχι η κύρια αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων παγκοσμίως.
Ενώ είναι διαθέσιμα αποτελεσματικά, ασφαλή και οικονομικά αντιυπερτασικά φάρμακα στις κομητείες των ΗΠΑ όλων των επιπέδων εισοδήματος, τα ποσοστά ελέγχου της υπέρτασης είναι θλιβερά.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο στο 21% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με υπέρταση (ορίζεται ως μεγαλύτερο ή ίσο με 140 mmHg συστολική και/ή 90 mmHg διαστολική) είναι επί του παρόντος ελεγχόμενη.
Παρόλο που το 70% αυτών των δεδομένων προέρχεται από χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος, χώρες με υψηλό εισόδημα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημαντική μείωση στα ποσοστά ελέγχου από ένα υψηλό περίπου 55% το 2013-2014 σε 45-47% πρόσφατα. Είναι σημαντικό, ότι αυτή η δυσοίωνη μείωση προηγείται της πανδημίας Covid-19.

Αυτά τα θλιβερά ποσοστά ελέγχου της υπέρτασης απαιτούν άμεση επανεκτίμηση των υφιστάμενων πρακτικών και υπαγορεύουν να δοθεί προτεραιότητα στην αλλαγή.
Ένας σημαντικός στόχος για αλλαγή βρίσκεται στην παρούσα προσέγγιση μας στη φαρμακολογική θεραπεία της υπέρτασης.
Ένα συστατικό της αλλαγής είναι η μετάβαση από μια εξατομικευμένη προσέγγιση σε μία προσέγγιση βασισμένη στον πληθυσμό, την πρωτοβάθμια φροντίδα για την θεραπεία της υπέρτασης.
Αυτή η προσέγγιση πρέπει να στοχεύει τον ασθενή «κανόνα», ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 80-90 τοις εκατό των ατόμων με υπέρταση και όχι τον ασθενή “εξαίρεση”.
Κρίσιμο για μια προσέγγιση που θα βασίζεται στον πληθυσμό είναι η εφαρμογή μιας μικρής ακόμα, ολοκληρωμένης και βασισμένης σε κατευθυντήριες γραμμές, τυποποίηση των αντιυπερτασικών φάρμακων σε συνδυασμό με την χρήση ενός ολοκληρωμένου αλγορίθμου φαρμακολογικής θεραπείας ή πρωτόκολλου .
Οι κατευθυντήριες αρχές του αλγορίθμου περιλαμβάνουν ότι αυτές είναι προσανατολισμένες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, γραμμικά και χωρίς κλαδικά σημεία, και χρησιμοποιούν δύο αντιυπερτασικά φάρμακα από συμπληρωματικές τάξεις, στις μισές μέγιστες δόσεις του καθενός (είτε ως δύο χωριστά χάπια ή κατά προτίμηση σε ένα μόνο χάπι συνδυασμένο) στο αρχικό βήμα του νέο-διαγνωσμένου ατόμου με υπέρταση. Επιπλέον, οι επισκέψεις επιστροφής των ασθενών πρέπει να είναι έγκαιρες (με διαφορά όχι μεγαλύτερη από 4 εβδομάδες) όπου η εντατικοποίηση των δόσεων ή η προσθήκη άλλου φαρμάκου, όπου ενδείκνυται, χορηγείται μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης.
Ένας τρόπος για να συνοψίσουμε αυτή την προσέγγιση είναι αυτός: «Ο χρόνος ισούται με τα αποτελέσματα» όπου είναι σημαντική, όχι μόνο η αύξηση του συνολικού ποσοστού ελέγχου αλλά και πόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται ο έλεγχος της υπέρτασης, τόσο πιο γρήγορες μειώσεις θα προκύψουν στα καρδιαγγειακά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού.

Μια τέτοια προσέγγιση είναι το κεντρικό κομμάτι της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας HEARTS του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) / World Health Organization (WHO)  και η πρωτοβουλία HEARTS στο Αμερικανικό Πρόγραμμα του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.  Είχα το προνόμιο να είμαι μέρος της ομάδας HEARTS  που έχει βοηθήσει μέχρι τώρα πάνω από είκοσι δύο χώρες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική να εφαρμόσουν αυτή τη φαρμακολογική προσέγγιση με βάση τον πληθυσμό για τη θεραπεία της υπέρτασης. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά μέχρι σήμερα όπου τα ποσοστά ελέγχου της υπέρτασης αυξάνονται σαφώς και ακόμη περισσότερο σημαντικό είναι ότι αυξάνονται γρήγορα. Τώρα, ακόμη περισσότερες χώρες σχεδιάζουν την εφαρμογή της πρωτοβουλίας HEARTS . Επιπλέον, ενώ η HEARTS στόχευε αρχικά σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου  εισοδήματος, με δεδομένα τα θλιβερά ποσοστά ελέγχου της υπέρτασης στις χώρες με υψηλά εισοδήματα που αναφέρθηκαν  παραπάνω, η εφαρμογή της πρωτοβουλίας HEARTS ή συστατικά της HEARTS θα πρέπει επίσης να εξεταστούν και να συζητηθούν, σε αυτά.

Η πρωτοβουλία HEARTS σε:
1 – Panamerican Heart Organization:
https://www.paho.org/en/hearts-americas/hearts-americas-protocols-and-medications
2 – Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας / World Healt Organization (WHO): https://www.who.int/publications/i/item/9789240001367
Μελέτη: Standardized treatment to improve hypertension control in primary health care: The HEARTS in the Americas Initiative / October 2020 / Journal of Clinical Hypertension / DOI:10.1111/jch.14072 / Project: Implementation of HEARTS IN THE AMERICAS / Authors: Donald J Dipette /University of South Carolina, Kenneth Goughnour, Eric Zúñiga / University of Antofagasta, Jamario Skeete / Rush University Medical Center (σύνολο 19 Authors) Σύνδεσμος :
https://www.researchgate.net/profile/Pedro-Ordunez/publication/344637060_Standardized_treatment_to_improve_hypertension_control_in_primary_health_care_The_HEARTS_in_the_Americas_Initiative/links/5fadb49a92851cf7dd194a5d/Standardized-treatment-to-improve-hypertension-control-in-primary-health-care-The-HEARTS-in-the-Americas-Initiative.pdf
Βιογραφικό του Dr. Donald John DiPette: https://hypertensionwatch.com/2022/09/22/dipette-donald/
Πηγή το Newsletter Σεπτεμβρίου 2022 της Παγκόσμιας Λίγκας Υπέρτασης / Newsletter  September 2022 World Hypertension League (WHL): https://www.whleague.org/images/Sept_2022_WHL_newsletter.pdf
Φωτογραφ
ία / Photo by Photo by Mufid Majnun on Unsplash

Διαβάστε επίσης:
1 – Η υπέρταση συνεχίζει να σκοτώνει: https://hypertensionwatch.com/2022/05/16/i-ypertasi-synexizei-na-skotonei/

2 – Καρδιολογική κρίση: https://hypertensionwatch.com/2022/07/09/kardiologiki-krisi/
3 – Υπέρταση και Καλοκαίρι: https://hypertensionwatch.com/2022/07/22/ypertasi-kai-kalokairi/

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα 

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση