Πώς επιδρούν τα αντιυπερτασικά φάρμακα στην ψυχική υγεία;
Αντιυπερτασικά φάρμακα

Τα αντιυπερτασικά φάρμακα αν και θεωρούνται από τα πιο καλά μελετημένα φάρμακα στην ιατρική, μπορεί να δημιουργήσουν διαταραχές της διάθεσης, προκαλώντας κατάθλιψη και διπολική διαταραχή, βρίσκει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (American Heart Association). Στη συνέχεια του άρθρου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα ορισμένων ερευνών, οι οποίες διενεργήθηκαν με σκοπό να εντοπιστεί η σχέση που μπορεί να έχει η χορήγηση αντιυπερτασικών φαρμάκων με την ψυχική υγεία.

Πως επιδρούν οι βήτα αποκλειστές ή αναστολείς στις περιπτώσεις άγχους, βαριάς κατάθλιψης και βίας

Οι βήτα αποκλειστές ή αναστολείς δεν χρησιμοποιούνται σήμερα με μοναδικό σκοπό να αντιμετωπιστεί η υπέρταση, αλλά χορηγούνται και κατά της στηθάγχης, των οξέων καρδιαγγειακών περιστατικών, της καρδιακής ανεπάρκειας, της καρδιακής αρρυθμίας, της ημικρανίας, των συμπτωμάτων υποθυρεοειδισμού, του γλαυκώματος κ.ά. Επίσης, συχνά χρησιμοποιούνται κατά του άγχους, ενώ έχουν προταθεί και κατά της κλινικής (μείζονος) κατάθλιψης. Τα αντιυπερτασικά φάρμακα έχουν συνδεθεί και με πιθανώς αυξημένο κίνδυνο για αυτοκτονική συμπεριφορά (αν και τα σχετικά στοιχεία δεν είναι επιβεβαιωμένα).

Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση της συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων, εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά βίας, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη Βρετανών και Σουηδών ερευνητών, την πρώτη που έχει κάνει αυτή τη συσχέτιση.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα παρακολουθήθηκαν για 8 χρόνια, από το 2006 έως το 2013, με στόχο να διαπιστωθεί εάν η χρήση β-αποκλειστών συσχετίστηκε με προβλήματα ψυχικής υγείας, βία, απόπειρες αυτοκτονίας και αυτοκτονίες.

Η έρευνα έδειξε ότι κατά τις περιόδους που οι ασθενείς παίρνουν τους β-αποκλειστές, οι οποίοι μπλοκάρουν τους αδρενεργικούς υποδοχείς, εμφανίζουν μειωμένη τάση για εγκληματική βία, σε σύγκριση με τις περιόδους που δεν παίρνουν αυτά τα αντιυπερτασικά φάρμακα. Αν αυτό επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες, τότε τα εν λόγω φάρμακα μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθούν για τη διαχείριση της επιθετικότητας στα άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα. Επομένως, σύμφωνα με αυτή την έρευνα, αντιυπερτασικά φάρμακα και ψυχική υγεία συνδέονται με κάποιο τρόπο. 

Τα αποτελέσματα των μακροχρόνιων ερευνών των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Στοκχόλμης

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον καθηγητή εγκληματολογικής ψυχιατρικής Σίνα Φεϊζέλ, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους χρήστες β-αποκλειστών, συγκρίνοντας την ψυχική υγεία και συμπεριφορά τους την περίοδο που έπαιρναν τα φάρμακα με τις περιόδους που δεν τα έπαιρναν. 

Διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία με β-αποκλειστές σχετιζόταν με 13% μικρότερο κίνδυνο καταδίκης για βίαιο έγκλημα, 8% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω ψυχιατρικής διαταραχής και 8% μεγαλύτερη πιθανότητα για αυτοκτονική συμπεριφορά. Αναμένονται μεγαλύτερες ελεγχόμενες και τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες πάνω στη σχέση β-αποκλειστών και βίας/επιθετικότητας, προκειμένου είτε να διαπιστωθεί είτε να απορριφθεί τελικά η σχέση των αντιυπερτασικών φαρμάκων και τις ψυχικής υγείας.

«Σε μια μελέτη από τον πραγματικό κόσμο που αφορούσε 1,4 εκατομμύρια άτομα, οι βήτα αποκλειστές σχετίζονταν με μειωμένες κατηγορίες για εγκληματική βία, ιδίως στα άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές. Ο αναπροσανατολισμός της χρήσης αυτών των φαρμάκων για τη διαχείριση της επιθετικότητας και της βίας μπορεί να βελτιώσει την έκβαση των ασθενών», δήλωσε ο δρ Φεϊζέλ, ο επικεφαλής -όπως προαναφέρθηκε- της έρευνας που διενεργήθηκε.

Σύλλογος Υπέρτασης 

Αν επιθυμείς να διαβάζεις περισσότερες έρευνες μελέτες και άρθρα σχετικά με την υπέρταση και αν εσύ ή κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς σου είστε πάσχοντες, γίνε μέλος στο σύλλογο υπέρτασης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας. 

Πηγές

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση