Νέα

Τι πρέπει να τρώει ο υπερτασικός στον καύσωνα

Τι πρέπει να τρώει ο υπερτασικός στον καύσωνα

Της Aρεζίνας Καστή RD, MSc, PhDc, Προϊσταμένης Τμήματος Κλινικής Διατροφής & Διαιτολογίας νοσοκομείου Αττικόν

Φρούτα, λαχανικά, χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος γαλακτοκομικά προϊόντα πολύ λίγα λιπαρά, αποφυγή αλκοόλ, πολλά υγρά, μικρά γεύματα

Καύσωνας και τι πρέπει να προσέξουν οι υπερτασικοί

Καύσωνας και τι πρέπει να προσέξουν οι υπερτασικοί

Του Pieter Vancamp

Πρώτη ημέρα του 2021 σήμερα όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μέχρι την Κυριακή ο υδράργυρος θα αναβαίνει πάνω από 40 βαθμούς. Η θερμοκρασία του σώματος λοιπόν άνω των 40 ° C επιβαρύνει το θερμορυθμιστικό μας σύστημα, ειδικά τον εγκέφαλο και το καρδιαγγειακό.

Η πολύ δουλειά σκοτώνει

Η πολύ δουλειά σκοτώνει

Οι πολλές ώρες εργασίας οδήγησαν σε 745.000 θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο και ισχαιμική καρδιακή νόσο το 2016, αύξηση 29% από το 2000, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) που δημοσιεύθηκε στο Environment International

Επίδραση του κλίματος σε υπέρταση-καρδιαγγειακά

Επίδραση του κλίματος σε υπέρταση-καρδιαγγειακά

Της Πολυξένης Νικολοπούλου-Σταμάτη, Καθηγήτριας Περιβαλλοντικής Παθολογικής Ανατομικής ΕΚΠΑ, Προέδρου του ENSSER

Πρόσφατα πια βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης μαζί με την Πανδημία του ιού COVID-19 και ακραία καιρικά φαινόμενα με βροχές, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλους, πυρκαγιές και θερμοκρασίες πρωτόγνωρες

5,5 εκατομμύρια πεθαίνουν λόγω ρύπανσης στους εσωτερικούς χώρους

5,5 εκατομμύρια πεθαίνουν λόγω ρύπανσης στους εσωτερικούς χώρους

5,5 εκατομμύρια πεθαίνουν λόγω ρύπανσης στους εσωτερικούς χώρους

Η ποιότητα εσωτερικού αέρα στην περίοδο του COVID και η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων – Συμπεράσματα από την εκδήλωση του ΕΛΙΝΥΑΕ και της ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ για την προστασία των εργαζομένων και τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα

Η ποιότητα του εσωτερικού αέρα  στην εποχή του κορονοϊού

Η ποιότητα του εσωτερικού αέρα
στην εποχή του κορονοϊού

Διαδικτυακή εκδήλωση για την υγιεινή στους χώρους εργασίας διοργανώνει το ΕΛΙΝΥΑΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας) με τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». Το θέμα έχει να κάνει με την ποιότητα του εσωτερικού αέρα σε σχέση με τον COVID-19. Θα γίνει την Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021 ώρα 15.00 – 17.00

Ένας στους 10 θανάτους από Covid-19 λόγω ρύπανσης

Ένας στους 10 θανάτους από Covid-19 λόγω ρύπανσης

Η μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων στη ρύπανση της ατμόσφαιρας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από Covid-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι για πρώτη φορά έκαναν εκτιμήσεις για τις επιμέρους χώρες, όσον αφορά το ποσοστό των θανάτων από τον κορωνοϊό, που μπορεί να οφείλεται στις επιπτώσεις των ρύπων του αέρα.

Έλλειψη ύπνου και υπέρταση

Έλλειψη ύπνου και υπέρταση

Αναλύοντας τους κύκλους ύπνου αρουραίων για 28 ημέρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κακός ύπνος σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και αλλαγές στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος.

Mεταδίδεται με τον αέρα

Mεταδίδεται με τον αέρα

239 επιστήμονες έστειλαν επιστολή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον καλούν να αναθεωρήσει τις οδηγίες του για τον κορονοϊό. Ο ΠΟΥ πάντως έχει εκτιμήσει ότι δεν είναι πειστικά τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ιός μεταδίδεται αερογενώς.

Έξυπνη & Σωστή Ενυδάτωση

Έξυπνη & Σωστή Ενυδάτωση

Όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν η ανάγκη για μία σωστή και επαρκή ενυδάτωση, σε παιδιά και μεγάλους, είναι σημαντική για την καλύτερη λειτουργία του σώματος μας. Η συνολική ημερήσια πρόσληψη υγρών (νερού) περιλαμβάνει το άθροισμα όλης της ποσότητας νερού που προέρχεται από όλα τα είδη των ποτών και τροφίμων που περιλαμβάνει η διατροφή μας. Η συστηματική αντικατάσταση του νερού και των αλάτων και ηλεκτρολυτών που χάνει το σώμα μας, ειδικότερα στους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ικανοποιητικής ενυδάτωσης του σώματος και της καλής κατάστασης της υγείας μας.

SOS για το καλοκαίρι

SOS για το καλοκαίρι

Τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις κράμπες από υπερθερμία, την εξάντληση και σπανιότερα την πολύ – οργανική ανεπάρκεια λόγω υπερθερμίας (heat shock).

Η φύση κατά της πίεσης

Η φύση κατά της πίεσης

Η επαφή με τη φύση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου καθώς και σε μεμονωμένα χαρακτηριστικά του, όπως η αυξημένη περίμετρος της μέσης, τα αυξημένα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα ή η υπέρταση

Ο μεσημβρινός ύπνος

Ο μεσημβρινός ύπνος

Τώρα οι Έλληνες γιατροί δίνουν πολύ πιο ευχάριστες συμβουλές στα εκατομμύρια ανθρώπων που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση: να κοιμούνται το απόγευμα.

Προσοχή στις ζεστές ημέρες

Προσοχή στις ζεστές ημέρες

Το να γνωρίζετε το πώς η πίεση του αίματος επηρεάζεται από την αλλαγή της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά αν έχετε προβλήματα υπέρτασης ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την πίεση του αίματος.

Οι 5 “ύπουλες” αιτίες

Οι 5 “ύπουλες” αιτίες

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, επηρεάζει όλο το σώμα και κυρίως τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους νεφρούς.
Δείτε «ύπουλες» αιτίες που προκαλούν αύξηση της πίεσης και καλό είναι να γνωρίζετε: